Ősi, természetes és hatásos gyógymód

Akt.:
Illusztráció: A mézzel ízesített gyógyteák reneszánszát éljük
Illusztráció: A mézzel ízesített gyógyteák reneszánszát éljük
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A természet patikájában is találhatunk vírusölő szereket.

A szintetikus készítményekkel szemben egyre többen áldoznak időt arra, hogy tanulmányozzák a natúr antibiotikumokat. Köztudott, hogy minél több természetes anyagot tartalmaz, egy-egy készítmény annál inkább megkíméljük szervezetünket a kémiai anyagok lebontásától.

Teák és illóolajok

A baktérium, vírusok és gombák okozta fertőzésekkel szemben az antibiotikumok, vírus-és gombaölő szerek megjelenése előtti időben gyógynövényekkel, növényi eredetű szerekkel óvták meg magukat az emberek a mikroszkopikus kórokozóktól, és azok által kiváltott betegségektől – hívta fel a figyelmet a Patika Magazin hasábjain dr. Budai Marianna szakgyógyszerész.

A mézet ősidők óta alkalmazzák sebkezelésre, kórokozók elpusztítására, ilyen a teafaolaj, a borsmenta, szegfűszeg és az oregánó is. Az illatos komponensekkel teli készítményeket teaként fogyasztják a legtöbben, de kelendőek az öblögetésre használatos szerek, szopogatótabletták, és lemosók. A természetes antimikrobális szerek is reneszánszukat élik – nyilatkozta a szaklapnak a szakember, s hozzátette: ezek száma az újabb kutatásoknak köszönhetően folyamatosan bővül. Az egyik ilyen – a legfiatalabb- naturális antimikrobális szer a grépfrútmagkivonat, amely laboratóriumi vizsgálatok alapján több száz különböző baktériumot, vírust és gombát képes elpusztítani.

KM