Őshonos rágcsálók géntérképe

Őshonos rágcsálók géntérképe
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Dél-Karolinai Egyetem kutatási igazgatója a Debreceni Egyetem agrárkarán tartott előadást a géntérképezéssel kapcsolatos kutatásairól.

Az Észak-Amerikában őshonos amerikai egerekben történő gyógyszerfejlesztéssel, humán vonatkozásban is előforduló betegségek géntérképezésével kapcsolatos kutatásairól tartott előadást Szabó Gábor, a Dél-Karolinai Egyetem kutatási igazgatója május 4-én, hétfőn a Debreceni Egyetemen.

A kutató a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi Kar meghívására érkezett Debrecenbe. Az egyetem Böszörményi úti campusán az Állattenyésztési Tanszék PhD-hallgatóinak, oktatóinak ismertette tapasztalatait.

Szabó Gábor elmondta, hogy a Dél-Karolinai Egyetemen folytatott kutatások laboratóriumi körülmények között tartott állatokon történtek, melyek azonban a kültenyésztésnek köszönhetően jelentős genetikai változatosságot mutatnak. Először a fajok eredetét, a laboratóriumi tartás metodikáját ismertette, majd részletesen tárgyalta az amerikai egerek, patkányok és az egérfélék családjába tartozó fajok összehasonlító kromoszóma vizsgálatát.

A kutatási igazgató kifejtette, hogy egyes fajok ellenállnak a rákkeltő vegyületeknek, aránytalanul sokáig élnek, akár nyolc évig is, illetve számos humán betegség, például a Lyme-kór kórokozóját hordozzák. Ezek a mikrobák az európai Apodemus fajokban is megtalálhatóak – tette hozzá. Ezt követően az anyagi környezet és táplálás az ivadékok teljesítményére gyakorolt hatásáról beszélt. Szabó Gábor előadásának végén egy európai őshonos rágcsáló laboratórium létrehozásának fontosságát hangsúlyozta.

– unideb.hu –
hirdetés