Oscar: Az Avatar 9 jelölést kapott

Oscar: Az Avatar 9 jelölést kapott
Nyilvánosságra hozták kedden az idei díj jelöléseket.

Az elismeréseket március 7-én adják át, immár 82. alkalommal. A legtöbb jelölést James Cameron Avatar című sci-fije kapta, szám szerint kilencet. Apró csavar, hogy Cameron volt felesége, a szinten filmes Kathryn Bigelow is kilenc jelölést kapott a Bombák földjén című háborús alkotásáért.

Mindkét mozi esélyes a legjobb film és legjobb rendező cím elnyerésére. Bigelow egyébként az Oscar történetében a negyedik rendezőnő, akit jelöltek a díjra. Eddig nő a legjobb rendezésért még sosem kapott elismerést az Amerikai Filmakadémiától. Rajtuk kívül a legjobb rendezői díjra Quentin Tarantinót, Jason Reitmant és Lee Danielst jelölték.

Az év legjobb filmjéért összesen 10 alkotás száll ringbe. Az Avataron és a Bombák földjén kívül az Egek ura, a Becstelen brigantyk, a Fel, az Egy lányról, a District-9, a Serious Man, a Precious: Based on the Novel Push by Sapphire és a The Blind Side című alkotások mérkőznek meg egymással.

A legjobb színész díjára Jeff Bridges, George Clooney, Colin Firth, Morgan Freeman és Jeremy Renner is esélyes. A hölgyek közül a legjobb színésznő kategóriára jelölték Sandra Bullockot, Meryl Streepet (őt immár tizenhatodik alkalommal), Helen Mirrent, Gabby Sidibét és Carey Mulligant is.

A legjobb női mellékszereplő díj várományosai: Mo’Nique Anna Kendrick, Vera Farmiga, Penélope Cruz és Maggie Gyllenhaal. A legjobb férfi mellékszereplő díjra Christoph Waltzot, Woody Harrelsont, Stanley Tuccit, Christopher Plummert és Matt Damont jelölték.

A legjobb idegen nyelvű film díjáért összesen öt alkotás versenyez: A fehér szalag című német film, A próféta című francia alkotás, az izraeli Ajami, az argentin El Secreto de Sus Ojos, valamint a perui Fausta éneke.