Orvostanhallgatók szűrtek

Makkosjánosi – Ötödször végeztek egészségügyi szűrést magyarországi orvostanhallgatók Kárpátalján.

A Kárpátaljának nyújtott sokoldalú egészségügyi támogatás elősegíti a magyar közösség szülőföldön maradását, és nem engedi, hogy szakadék alakuljon ki a különböző nemzetrészek egészségügyi ellátásában – jelentette ki Grezsa István kormánybiztos a Beregszászhoz közeli Makkosjánosiban.

Jelentős hiányt pótolnak

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa azon a konferencián tartott előadást, amelyen a Kárpátalján ötödik alkalommal – ezúttal a magyar kormány támogatásával – szűrést végző magyarországi orvostanhallgatók összegezték a térségben szerzett tapasztalataikat.

A kormánybiztos hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az anyaországi orvostanhallgatók bekapcsolódtak a kárpátaljai magyarság egészségügyi támogatásába, mert jelentős hiányt pótolnak a nagyon komoly problémákkal küszködő ukrán egészségügyben. A Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztossága ezért is karolta fel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Külhoni Programja keretében a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata által 2016-ban Kárpátalján indított szűrővizsgálatokat – tette hozzá.

KM