Nem adták fel az orvosok: még a debreceni reptér is kinyitott, hogy életeket menthessenek!

Akt.:
Nem adták fel az orvosok: még a debreceni reptér is kinyitott, hogy életeket menthessenek!
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájára 2015. augusztus 21-én érkezett egy balesetben súlyosan megsérült gyermek. Az élettel összeegyeztethetetlen sérülései miatt az ügyeletben dolgozó orvosok az ő életét már nem tudták megmenteni.

A családot arról tájékoztatták, hogy transzplantációra felajánlhatók a szervei. A hozzátartozók beleegyezése után a 72 óráig tartó szigorú kritériumoknak megfelelő megfigyelést követően donornak nyilvánították a gyermeket, ezt követően 2015. augusztus 29-én éjszaka több órás műtéttel távolították el a szerveket (veséket, májat, szívet).

Mivel a szervek kivételét éjszaka tudták elvégezni, így amikor a Gyermekklinikáról jelezték a donort az Eurotransplatnál, azt a választ kapták, hogy Debrecenből este és éjszaka nem tudnak szerveket fogadni, mert zárva van a repülőtér. Ezután az orvoscsoport jelzésére a Klinikai Központ és a Debreceni Egyetem vezetése a repülőtér üzemeltetőjéhez fordult, aki külön kérésre egyedi engedélyt adott az érkező gép le- és felszállására. Így várhatóan öt gyermek életét mentheti meg a balesetben megsérült gyermek.

– Debreceni Egyetem –