Helyi közélet

2014.10.22. 09:45

Tájékozódj, mielőtt vásárolsz!

Hajdú-Bihar - Még mindig sok boltos átvág minket, hogy „akciós terméket nem cserélünk”, vagy: „csak egy hónapon belül”…

Hajdú-Bihar - Még mindig sok boltos átvág minket, hogy „akciós terméket nem cserélünk”, vagy: „csak egy hónapon belül”…

Közüzemi és hírközlési szolgáltatók tevékenysége, jótállás-szavatosság, minőségi kifogások, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, 18. életévét be nem töltött személyek szeszes itallal, illetve dohánytermékkel történő kiszolgálása – ezek azok a témák, amelyekkel kapcsolatban a leggyakrabban érkezik beadvány a fogyasztóvédőkhöz – számolt be a 2013–14-es fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatairól dr. Kerekes Szabolcs, a jogi feladatcsoport vezetője a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségénél. A szakember a közelmúltbeli berettyóújfalui Bihari Számadó Napokon arról beszélt, hogy a felügyelőség hivatalból, azaz ellenőrzési vizsgálati programja, valamint állampolgári bejelentések alapján indít vizsgálatokat. 2013 egyenlege: 185 esetben összesen 58,6 millió forint bírság. Dr. Kerekes Szabolcs viszont szükségesnek tartotta kiemelni, hogy változott a hatóság jogalkalmazási gyakorlata, enyhébb, kiszámíthatóbb a szankció, hangsúlyosabb a megelőzés.

Minőség és jótállás

Mostanság nagyon aktuálisak a rezsicsökkentés teljesülését vizsgáló ellenőrzések a szolgáltatóknál, de örök témául szolgálnak a vásárolt termékekkel járó minőségi kifogások, és például a cipő jótállása. Ehhez hozzátette a szakember, hogy egyedi ügyekben nem tudnak segíteni, viszont azt tudják ellenőrizni, hogy a boltban megfelelően vették-e fel a reklamáció jegyzőkönyvét. A szolgáltatókkal kapcsolatos ügyekben pedig fontos, hogy a fogyasztónak először meg kell kísérelnie a szolgáltatóval rendeznie a panaszát, mindezt hitelt érdemlő módon igazolnia kell a fogyasztóvédelmi felügyelőség előtt.

Hazánk az elmúlt két évben az I. helyen végzett az Európai Unió tagállamai között a nem biztonságos termékek felkutatásában – tudtuk meg. Műszaki cikkek, építőipari termékek, játékok, ruházati termékek, csecsemő- és gyermekruhák, gyermeklábbelik, lámpatestek, villamossági eszközök, kéziszerszámok azok, amelyekkel a legtöbb baj van. A piacfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai is azt mutatják, hogy az ellenőrzött csecsemő- és kisgyermek-ruházati termékek 100 (!) százalékban, a járókák és bébikompok 66, a játszótéri eszközök 63, a szempillaspirálok 80, gyermeklábbelik 100 (!), lámpatestek 75, mutatványos berendezések 63 százalékban nem voltak megfelelőek.

Azok az árubemutatók…

Az emberek, különösen az idősek, még mindig hiszékenyek, százezer forintokat is otthagynak egy-egy árubemutatón, ahol nem létező vagy nem bizonyítható gyógyhatású termékekért nyitják a pénztárcájukat. A hatóság emberei sokszor be sem jutnak ezekre az alkalmakra, mert azok meghívóhoz kötöttek. Ha bejutnak, előfordul, hogy meg sem tartják azokat. Jó tudni, hogy ha nem a vállalkozás telephelyén vásárolunk, akkor 14 napunk van arra, hogy meggondoljuk magunkat és elálljunk a vásárlástól. Erről sajnos nem sok esetben tájékoztatnak a szervezett termékbemutatókon.

HBN-BB


A felügyelőség új címe: Debrecen, Tímár utca 17–19. Elérhetőség: www.nfh.hu, www. piacfelugyelet.hu.


Bírságoltak

• Bejelentések alapján tavaly 33 témában összesen 1345 ellenőrzést tartottak, amelynek eredménye 31,8 százalékos kifogásolási arány.• A veszélyes termékekkel kapcsolatos intézkedések száma (visszahívás, forgalomból való kivonás, forgalmazás feltételhez kötése): 100.

• Jogsértést megállapító döntések száma: 515.

• Tavaly 205 darab névvel ellátott, 28 névtelen közérdekű bejelentés, 875 kérelem (egyéni érdeksérelmet érint) és 216 tájékoztatást kérő levél érkezett a hivatalhoz.

• A 205-ből 37 volt megalapozott vagy részben megalapozott, amelyek alapján a felügyelőség 15 ügyben összesen több mint 2,5 millió forint összegű bírságot szabott ki.

• A kérelmeket illetően 125 darab alapján a felügyelőség 87 ügyben összesen 21,4 millió forint összegű bírságot alkalmazott.


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="600">


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában