Örülhetnek végre az autókereskedők

Örülhetnek végre az autókereskedők
© Fotó: Pixabay
Budapest – Valóságos beruházási boom tapasztalható a magyarországi kis- és középvállalkozásoknál.

Látványosan megugrott a hazai vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégek több mint fele tervez valamilyen fejlesztést. Az iparban és a középvállalkozásoknál ennél is jobb az arány, ugyanis a cégek több mint 70 százaléka készül beruházni – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásból.

Cégek cserélnék

A célokat tekintve a gépek, berendezések korszerűsítése áll az élen, amelyet az informatikai fejlesztések követnek, de az autókereskedők is örülhetnek, mivel rég nem látott mértékben készülnek a vállalkozások a céges autók cseréjére. A KSH legfrissebb adata szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene a második negyedévében 27 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának eredményét, az év első felében pedig összességében 25 százalékkal nőtt a beruházási teljesítmény. A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző index eredménye szerint látványosan megugrott a cégek beruházási hajlandósága az év elejéhez képest.

Tavaly ingadozott

„A vállalkozások 57 százaléka készül fejleszteni a következő egy év során, ami mindenképpen figyelemre méltó, 15 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. Azonban azt is látni kell, hogy az elmúlt években nagyon ingadozott a cégek beruházási szándéka. Nagy kérdés tehát, hogy tartható lesz-e a mostani, kedvező irány” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a bank főosztályvezetője. A célokat tekintve kissé átrendeződött a toplista az év elejéhez képest. A gépek, berendezések korszerűsítése fél év elteltével újra az első helyre került, miközben a többnyire élen szereplő informatikai beruházások most a második helyre csúsztak vissza. A gépjárműpark korszerűsítése stabilan tartja harmadik helyét, fontos azonban, hogy több mint duplájára nőtt az ebben gondolkodó kkv-k aránya.

Tetten érhető

A megnőtt beruházási szándék minden szektorban tetten érhető, de az iparban és a kereskedelemben nőtt a leglátványosabban. A szolgáltató szektorban is jelentősen nőtt a beruházási szándék, míg a mezőgazdasági szektornál alig változott ez az arány.

Míg az ipari és a mezőgazdasági vállalkozások a gépek, berendezések korszerűsítésére koncentrálnak, addig a kereskedelemben a gépjárművek, a szolgáltató szektorban pedig az informatikai fejlesztések élveznek elsőbbséget.

HBN