integráció

2020.02.13. 07:22

A Klinika és a Kenézy közös erővel küzd az új életekért

Működésben és szemléletben is közel áll egymáshoz a két szülészet.

Fotó: Matey István, archívum

A cívisváros mind az orvosképzésben, mind pedig az orvosi ellátásban is élen jár. Szakembereinkre, valamint oktatóinkra és az ő munkájukra is méltán lehetünk büszkék, Debrecen pedig a legdinamikusabban fejlődő város címével is büszkélkedhet: nincs ez másképp az orvosi ellátás terén sem. Az októberben született négyes ikrek hazaengedése kapcsán tartott sajtótájékoztatón Krasznai Zoárd Tibor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese utalt arra, hogy a jövőben egyre nagyobb kihívásokra kell felkészülniük, hisz a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinika integrációjával az ország legnagyobb szülésszámú intézménye jöhet majd létre, ennek infrastrukturális fejlesztései már folyamatban vannak.

Lapunk megkereste az egyetemet a változásokkal és a jövőbeli tervekkel kapcsolatban. Az illetékesek válaszából elöljáróban kiderült: a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, illetve a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház osztálya működésben és szemléletben is nagyon közel áll egymáshoz, betegellátási elveik szinte azonosak, hiszen évtizedek óta a szülészeti klinikán kinevelt, nagy tapasztalatú szakemberek vezetik a kórház szülészeti osztályát.

A két intézményegység integrációját lépésről lépésre tervezik megvalósítani, konkrét határ­időkről azonban még nem lehet beszélni – tudtuk meg.

Forródrót a műtéti előjegyzésben

Lampé Rudolf, a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika megbízott igazgatója és Bacskó György, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályát vezető főorvos a Napló kérdéseire adott válaszaikban kifejtették, hogy az integráció első lépéseként 2019 szeptemberében megvalósult a regionálisan egységes és kontrollált nőgyógyászati onkológiai ellátás. A Klinikai Központban működő onkológiai szakbizottság vezetésével a betegek kivizsgálása, terápiája és utánkövetése is az érvényes nemzetközi ajánlásoknak megfelelően történik.

Az integrációs munka részeként az onkológiai kezelések összevonásán túl „forródrót” kapcsolat van a két szülészet műtéti előjegyzési állomása között. Amennyiben a betegnek nincs személyi kötődése és a másik osztályon hamarabb kerülne sorra, az átirányítás azonnal megtörténik. A szakemberek hozzátették, hogy folyamatban van a műtéti tájékoztató-beleegyező nyomtatványok egységesítése és a műtői biztonságot növelő ellenőrző lista bevezetése.

Hosszú folyamat

Távlati célként pedig a „humán erőforrás szabad cserélhetősége” említhető. Szakmai oldalról már történtek lépések – ilyen például a műtéti textíliák, szülési szettek, műszertálcák homogenizálása –, de a munkajogi és financiális háttér megteremtése még megoldandó feladat. A szülészeti és nőgyógyászati ellátás integrációját a két intézet vezetője egyetértésben, lépésről lépésre tervezi megvalósítani, amelyben segítségükre van a DE KK, valamint a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház vezetősége is. Konkrét határidőkről azonban még nem lehet beszélni – mondták végül. A két intézmény közötti együttműködés és annak továbbfejlesztése tehát út lehet afelé, hogy az ország legnagyobb szülésszámú intézménye jöhessen létre Debrecenben.

Laszkács Denise

Vezető szerep az egész térségben

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 1927 nyarán nyitotta meg kapuit, 1987 óta pedig WHO Collaborating Centre-ként működik, 1992-ben – Európában elsőként – érdemelte ki a bababarát kórház kitüntető címet. 2005 óta új ambuláns részleg, komfortos gyermekágyas kórtermek, klimatizált műtő, új oktatóterem, valamint egyágyas szülőszobák is létesültek, egyúttal korszerű műszerekkel bővült az eszközpark, így a klinika magas szintű betegellátó, oktató- és kutatótevékenységet is folytat regionális szakmai vezető szerepének megerősítése mellett.

A DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szülészeti osztályán évente több mint 2200 szülés zajlik le. Saját ellátási területük terhesein kívül sokan választják őket Debrecenből és a szomszéd megyékből is. A császármetszés gyakorisága alacsonyabb az országos átlagnál, és kedvező a koraszülés előfordulása is. Az elmúlt időszakban megannyi olyan intézkedést vezettek be, ami elősegíti az anya, az apa és a gyermek közötti harmonikus kapcsolat kialakítását, hiszen egyre nagyobb az igény a gyermeket várók között, hogy az apa vagy a család valamely más tagja jelen legyen a vajúdás és a szülés alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában