Országossá is válhat a debreceni gyakorlat

Meglátogatták az NI-t, tapasztalatokat gyűjtöttek az oktatás számára
Meglátogatták az NI-t, tapasztalatokat gyűjtöttek az oktatás számára - © Fotó: Fejes Márton
Debrecen – A tanárok megismerték a cég elvárásait, csökkentve a szakadékot a végzettek képességei és a piac igényei között.

A Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC) kezdeményezésére a napokban összesen tizenegy brassais és beregszászis mérnöktanárt látott vendégül egy speciális képzés keretében az NI Hungary Kft. Az egy hét alatt a szakképző centrum munkatársai megismerkedtek a cég felépítésével, a működésével, illetve azzal, hogy mivel is foglalkozik az NI. A program során mindennap volt brassaisok (technikusok, mérnökök) csatlakoztak a közösséghez ebédnél, hogy kötetlen beszélgetés keretében elmondják tapasztalataikat az iskola elvégzése óta eltelt időszakból: az elvárásokról, abból, hogy mit tudtak hasznosítani a középiskolában tanultakból, illetve mit csinálnának másképpen, mit javasolnának az oktatásban és a mostani diákoknak.

Tartani a lépést

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője rámutatott, a világ nagyon gyorsan halad, az iskolák pedig általában nincsenek olyan helyzetben, hogy a legújabb technológiákat megszerezzék. Viszont, ha a cégek egy-egy képzés keretében meg tudják ismertetni a pedagógusokat és a diákokat az újdonságokkal, akkor a szakadékot jelentősen csökkenteni lehetne – hívta fel a figyelmet a cégvezető.

Dr. Tirpák Zsolt főigazgató szerint a sikeres szakemberképzés kulcsa a pedagógus, aki az egész képzés motorja. – A duális képzésben már az elméleti oktatás során is olyan modern, gyakorlatorientált szemléletre van szükség, amely biztosítja, hogy a tanulók megkapják a vállalatspecifikus szemlélet-, és a modern tudás elemeit, amit aztán továbbvisznek. Az ipar robbanásszerűen fejlődik és a pedagógusoknak lépést kell ezzel tartaniuk, így szükség van arra, hogy betekinthessenek a legújabb technológiákba, amelyhez remek lehetőség az NI-al való kooperáció.

A program minden résztvevőtől pozitív visszajelzést kapott, ezért a két intézmény vezetése elhatározta, hogy a jövőben is folytatják az együttműködést, továbbá felhívja ennek fontosságára más szakképző helyek és vállalatok figyelmét, azzal a céllal, hogy akár országossá is válhat ez a gyakorlat.

HBNSporthírek