Magyarország

2013.04.17. 16:55

Alkotmánymódosítás - Fidesz: erősödött a nemzeti, etnikai, faji és vallási közösségek védelme

Budapest, 2013. április 17., szerda (MTI) - A Fidesz-frakció szerint a negyedik alkotmánymódosítás hatályba lépésével jelentős mértékben megerősödött a nemzeti, etnikai, faji és vallási közösségek védelme, és ezt el kellene ismernie azoknak, akik Magyarországot megalapozatlanul antiszemita színben igyekeznek feltüntetni - mondta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2013. április 17., szerda (MTI) - A Fidesz-frakció szerint a negyedik alkotmánymódosítás hatályba lépésével jelentős mértékben megerősödött a nemzeti, etnikai, faji és vallási közösségek védelme, és ezt el kellene ismernie azoknak, akik Magyarországot megalapozatlanul antiszemita színben igyekeznek feltüntetni - mondta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a holokauszt áldozataira való megemlékezéssel egy időben megtartani kívánt "Adj gázt" elnevezésű rendezvény betiltását egyértelműen az tette lehetővé, hogy az alaptörvény negyedik módosítása folytán idén április 1-jével hatályba lépett rendelkezés szerint "a véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére".

Mint mondta, az említett rendezvény betiltását helybenhagyó bírósági döntés egyértelművé teszi azt is, hogy a miniszterelnök, a belügyminiszter, illetve az országos- és a budapesti rendőrfőkapitány jogszerűen járt el akkor, amikor nem engedte meg, hogy Magyarországon az önkényuralom áldozatainak emlékét sértő rendezvényt lehessen tartani.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: itt az ideje annak, hogy azok, akik az alaptörvény negyedik módosítása kapcsán valótlan kritikákat fogalmaztak meg, legalább azoktól a közösségektől elnézést kérjenek, amelyek méltóságának védelmét éppen az alkotmánymódosítás biztosítja.

Hozzátette: azt is várják továbbá, hogy azok, akik megalapozatlanul, a tényeket figyelmen kívül hagyva, Magyarországot igyekeznek antiszemita színben feltüntetni, üdvözöljék az alaptörvény negyedik módosításának e rendelkezéseit, és ismerjék el, hogy Magyarországon a módosítás hatályba lépésével a nemzeti, etnikai, faji és vallási közösségek védelme jelentős mértékben megerősödött. Aki korábban kritikákat fogalmazott meg, és most ezeket a tényeket nem ismeri el, az valójában nem az ilyen nemkívánatos jelenségek megszüntetése érdekében, hanem a magyar kormány ellenében kíván fellépni - fogalmazott.

Kijelentette: a ma önmagukat Magyarországon baloldalinak nevező pártok az Európai Unió más országaiban is létező, elfogadhatatlan jelenségeket a magyar kormány lejáratására igyekeznek felhasználni anélkül, hogy észrevennék, ezzel elsősorban nem a kabinetnek, hanem az országnak ártanak. Szerinte ezért van az, hogy az MSZP elnöke egy lapinterjúban hívja segítségül az EU-t az állítólagos magyarországi fasisztaveszély miatt, és ezért beszélnek a szocialisták külföldön a Fidesz és a Jobbik együttműködéséről, miközben a parlamentben, a vizsgálóbizottságok és vitanapok ügyében éppen ők működnek együtt a Jobbikkal.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva az Európai Parlament magyar alkotmányos helyzetről tartott szerdai vitáját úgy értékelte: ez már azt megelőzően értelmét vesztette, hogy elkezdődött volna, hiszen az Európai Bizottság nem készült el a vitára az alkotmánymódosítással kapcsolatos véleményével.

A fideszes politikus véleményét azzal kapcsolatban is megkérdezték, hogy a közeljövőben Budapesten tanácskozó Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder egy lapinterjúban arról beszélt: Magyarországon az antiszemita és a cigányellenes megnyilvánulások közül néhány a miniszterelnök pártjának vagy kormányának vezető tagjaitól származik. Gulyás Gergely ezt a kijelentést minden valóságalapot nélkülözőnek és sértőnek nevezte. Egyúttal jelezte, azt remélik, hogy a tanácskozáson ezek a félreértések egyértelműen tisztázhatóak lesznek és csupán tájékozatlanságról van szó, nem pedig az ország minden alapot nélkülöző lejáratásáról.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!