Országos versenyen tarolt Hófehérke és a hét digitörpe

Országos versenyen tarolt Hófehérke és a hét digitörpe
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Európai Unió Safer Internet Programjának hazai konzorciumvezetője a Hewlet Packard Enterprise támogatásával hirdette meg 2016-ban azt a videópályázatot, amelynek a témája az internetbiztonság és az internetben rejlő lehetőségek bemutatása volt. A Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kódfejtők csapata is benevezett ebbe a versenybe a Hófehérke és a hét digitörpe című videójával.

Az internet veszélyeire hívták fel a figyelmet a mese és a humor eszközeivel. A 8 fős neves szakemberekből álló zsűri pl. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Sipőcz Csaba, a Ustream fejlesztési igazgatója értékelte a beérkezett videókat, melynek eredményeként a csapat első helyezést ért el. A díjat 2016. február 9-én, a Biztonságos Internet Nap központi rendezvényén Budapesten vették át, ahol hacker bemutatót is láthattak, illetve meghallgattak egy kerekasztal beszélgetést az internet veszélyeiről. A csapat tagjai: Antal László, Halász Bence, Komócsin Sára, felkészítő tanár: Seressné Barta Ibolya. Közreműködtek a 7. a osztály diákjai és Komócsin Zsófi 2. osztályos tanuló.

Az iskola 2015 őszén benevezett az Okos Iskola Kupa többfordulós versenybe, melynek témája a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a sport és az információs technológia. A versenyt az EMMI, az Unicef és a Samsung támogatta. Az országos versenyre 3 fős csapatok nevezhettek egy felkészítő tanárral. Országosan összesen 1149 csapat nevezett. A Vörösmarty három csapattal indult, amelyből az Olümposz nagyjai 31. helyen (csapattagok: Markó Anna, Szél Krisztina, Molnár Balázs, felkészítő tanár: Molnárné Nagykaposi Andrea), a Töri-molyok a 16. helyen (csapattagok: Antali Dániel, Salánki Sándor, Orsó Attila, felkészítő tanár: Molnár József), a Kódfejtők pedig az országos döntőben 2016. január 20-án Budapesten az 5. helyen végeztek (csapattagok: Antal László, Halász Bence, Komócsin Sára, felkészítő tanár: Seressné Barta Ibolya).

– Seressné Barta Ibolya –