Országos verseny Girincsen

Országos verseny Girincsen
A napokban rendezték meg a XXII. Országos Koncz Dezső Tanulmányi Versenyt Girincsen.

Május 25-26-27-én rendezték meg a XXII. Országos Koncz Dezső Tanulmányi Versenyt Girincsen. A megmérettetésre sajátos nevelési igényű (középsúlyos értelmi fogyatékos) tanulók érkeztek az ország minden részéről. A girincsi Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Diákotthon adott helyszínt és fogadta intézményében a 48 versenyzőt és több mint 100 fő felnőtt vendéget a három nap alatt. Az országos vetélkedőt a megyeközi versenyek győzteseivel rendezték meg 5 fős csapatokkal.

Informatikai ismeretek

A verseny feladatai: általános tájékozottság (a mindennapi életben szükséges legfontosabb ismeretek, helyzetek felismerése, megoldási készségek), a gyakorlati munka és szociális készségek fejlettségének felmérése, komplex feladat keretén belül, főzés: egyszerű ételek elkészítése, virágápolás: szobanövények átültetése, képkeretezés, díszítés.

A résztvevők testnevelési játékokban (mozgás, ügyesség, gyorsaság, figyelem, csapatban való együttműködés) is összemérték erejüket. Elsőként ezen a versenyen volt a sajátos nevelési igényű tanulóknak számítógépes ismeretekből feladat, amit minden versenyző nagyon ügyesen oldott meg.

Szabadidős programok

A rendezvényt Halász Mária a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Oktatási és Művelődési Főosztály Főosztályvezetője nyitotta meg, üdvözölte a megyénkbe érkező versenyzőket és pedagógusokat. Az iskola igazgatónője Kányási Hedvig köszöntötte az intézményből nyugdíjba vonult kollégákat, valamint a társintézmények vezetőit és igazgatóit, akik jelen voltak a rendezvényen. Felolvasta a rendezvény szakmai védnöke Dr. Hatos Gyula nyugalmazott Tanszékvezető Főiskolai Tanár (ELTE) üdvözlő szavait. Köszöntötte a rendezvény fő támogatóit (Oktatási Minisztérium, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat), a helyi önkormányzat polgármesterét és megköszönte a rendezvényhez nyújtott segítséget.

A verseny gazdag programot biztosított az ide érkező vendégeknek. Az ünnepi műsorban a sajóhídvégi általános iskola citerazenekara színesítette a programot. A pedagógusok kirándultak Miskolc-Lillafüred és környékére. Ebédeltek a Pokol Csárdában, majd ellátogattak a girincsi faluházba, ahol tájjellegű ételeket kóstoltak a nyugdíjas klub szervezésében. A versenyzőknek Herczeg Mária pedagógus, bábanimátor, népi játszóház vezető biztosított csodálatos programot, majd discóval és tűzijátékkal zárult a rendezvény.

A vendégkönyvbe írták

„ A tanulmányi versenyeket támogató Oktatási Minisztérium és a versenyeket szervező OKÉV képviseletében – valamint a magam nevében – köszönöm ezt az értékes, tartalmas, szívvel-lélekkel, igaz őszinte vendégszeretettel szervezett három napot, amitt itt, Girincsen, ezen a gyönyörű helyen, ezek között a kiváló kollégák között tölthettem. A verseny tartalmi és gyakorlati megvalósítása modell-értékű a jövendő versenyek szervezéséhez. Minden minőségbiztosításnál többet ér, hogy mindnyájan nagybetűkkel írhatjuk KÖSZÖNJÜK!” Dr. Mikecz Pálné, OKÉV

A versenyző csapatok

Martonvásár, Tarhos, Zomba-Paradicsompuszta, Eger, Budapest, Nyíregyháza, Homok, Rum

SzB