Országos szövegértő verseny a könyvtárban

Püspökladány – Megyénkből a hajdúböszörményiek lettek a legjobbak.

A város könyvtára még 2011-ben indította útjára a Tündérolvasó elnevezésű szövegértő versenyt, akkor még megyei szinten, majd az évek folyamán országossá nőtte ki magát a kezdeményezés. A versenyen felső tagozatosok 2-3 fős csapatokban szerepelhetnek. A diákokra négy kortárs ifjúsági regény elolvasása és alapos átböngészése várt. Mindez szükséges volt a feladatok megoldásához.

A versenyre 39 település 50 oktatási intézményéből 147 csapat, azaz 389 tanuló jelentkezett. Az elért magas és szoros pontszámok azt mutatták, hogy a gyerekek komolyan gondolták a felkészülést, és kitartó, lelkes munkájuk alapján a legjobbak bejutottak a szóbeli döntőbe. Ide Hajdúszobosz­lóról érkezett a 2+1 elnevezésű csapat, Debrecenből a Háromfejű Tündérek, Bicskéről az Időlopó csapat, Kecskemétről a Kerti Bo-Do-Mács csapat, Szerencsről a Körző-őrzők, Budapestről a Spártaiak, Hajdúböszörményből az Okos Tokos csapat, Püspökladányból a Tündérek csapat, Szolnokról a Tűzjelzők csapata és Kabáról az Unikornisok.

Háromtagú zsűri értékelte a játékos feladatok megoldásában serénykedő társaságok vetélkedését. A szóbeli döntő változatos, kreatív, játékos feladatait könnyedén vették a tanulók, s kialakult a végső sorrend: 1. helyen végzett az Időlopók csapata Bicskéről, 2. helyezett lett a Kerti Bo-Do-Mács Kecskemétről, míg a 3. helyezett az Okos Tokos Hajdúböszörményből.

HBN