Országos rekord: nálunk van a legtöbb szarvasmarha

102 ezer marhát számlál a hazai állomány
102 ezer marhát számlál a hazai állomány - © Fotó: Bujdos Tibor
Hajdú-Bihar – Mezőgazdasági összeírást tart november 21-e és december 15-e között a KSH.

A megye 23 településen, a 2015. júniusi összeírás során már felkeresett címeken kérdezik meg újból a gazdákat a Központi Statisztikai Hivatal számlálóbiztosai – közölte Szathmári Krisztina a KSH debreceni munkatársa.

Megtudtuk: az összeírást az Európai Parlament és Tanács írja elő, az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló törvény alapján kötelező. Az adatfelvétel célja egyebek mellett, hogy nyomon kövesse az állatállományban bekövetkezett változásokat, a fontosabb szántóföldi növények, a gyümölcsösök, a szőlőterületek terméseredményeit, a termelés műszaki, technológia jellemzőit, a gazdaságok gépellátottságát. Az adatok teljes képet nyújtanak az agrárium helyzetéről, a gazdaságok tevékenységéről, továbbá pontos és hiteles információkkal szolgálnak a hazai gazdaságirányítás, valamint az Európai Unió számára.

A júniusi adatfelvételből például kiderült, hogy a főbb haszonállatok közül megyénkben tartják a legtöbb szarvasmarhát. A 102 ezres állomány az országban található 12 százaléka. Az összeírókat a hivatal igazolvánnyal látja el, amely a személyazonosságot igazoló okmánnyal együtt érvényes. Az összeírás során a KSH munkatársai ellenőrzést is végeznek. A hivatal az adatokat bizalmasan kezeli, azokat kizárólag statisztikai célokra használja fel – írta Szathmári Krisztina.

HBN–OCs
hirdetés