Megnyílt a régió legügyesebb kézműveseinek kiállítása

Akt.:
Megnyílt a régió legügyesebb kézműveseinek kiállítása
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézműves alkotásai a DMK-ban.

Megnyílt a XVI. Élő Népművészet Országos Pályázat Észak-alföldi Regionális Kiállítása szerdán a Debreceni Művelődési Központ(DMK) Belvárosi Galériájában.

A szervezők – az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, és a DMK – olyan alkotásokat vártak, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de mai környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy-kultúránkba beilleszthetők.

Innovatív helyi érték

A történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség , csont- és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény- és vesszőfonás, mézeskalács és gyermekjáték mellett külön kategóriaként hirdették meg egy-egy tájegység, település hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék – helyi érték” kollekcióját. Pályázni lehetett új művekkel, a 2010 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt vagy díjazott alkotásokkal, és népi iparművészeti zsűri számmal ellátott alkotással is, hiszen cél volt az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézműves alkotásainak reprezentatív bemutatása. Három megyéből 147-en pályáztak 775 alkotással.

A régiós kiállításon 122 alkotó, a szakmai zsűri által a legértékesebbnek tartott 602 műve látható augusztus 28-ig. A tárlat zárása után a régiós szakmai előzsűri által kiválasztott, 70 művész 407 munkája az országos zsűri elé kerül. Az így kiválasztottak pedig 2015 őszén a Néprajzi Múzeumba.

HBN