Országos hálózattá fejlesztenék a börtönrádiózást

Budapest – Országos hálózattá fejlesztenék a börtönrádiózást – hangzott el a műfajt a hazai médiapiacra behozó Adj Hangot Egyesület és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által szervezett pénteki budapesti konferencián.

Hajdú Judit, az egyesület alelnöke elmondta: a 2014 végén indult váci és a február óta sugárzó győri adó mellett hamarosan megkezdi működését a rádió a fővárosban, a Gyorskocsi utcában is. Mivel ott nem csak férfi fogvatartottak vannak, az adásokban megjelenhet a női hang is – fűzte hozzá.

Tervezik azt is, hogy fiatalkorúakat fogva tartó intézeteket is bevonnak a rendszerbe, de a szabadultakkal kapcsolatos szemlélet formálását is fontosnak tartják, hiszen “befogadó társadalom nélkül nincs hova visszajönni”.

Pápai Tamás, az első hazai börtönrádió, a Rács FM korábbi főszerkesztője arról beszélt a budapesti brit nagykövetségen rendezett konferencián: ennek a médiumnak elsősorban a fogvatartottakat kell támogatniuk a társadalomba visszailleszkedésben; formálva azok gondolkodását.

Caitlin Jones nagykövet-helyettes egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy hazája miniszterelnöke, David Cameron nemrég arról beszélt: a fogvatartottakra elsősorban nem kezelendő problémaként, hanem lehetőséget rejtő erőforrásként kell tekinteni, az együttérző társadalom pedig segíti a visszatérést a helyes útra.

Phil Maguire, a brit Nemzeti Börtönrádió Szövetség vezérigazgatója arról beszélt: nulláról indulva egy évtized alatt 16 embert foglalkoztató, 700 ezer fontos forgalmú szervezetet alakítottak ki, amelynek egy férfi és egy női börtönben készített műsorai éjjel-nappal hallhatóak a fegyintézetekben.

A fogvatartottak közel kétötöde naponta hallgatja őket, átlagosan tíz óránál is hosszabban, hetente elérik a 86 ezres börtönnépesség kilenctizedét, legfőbb szempontnak pedig a hitelességet tekintik, mert elengedhetetlen, hogy a hallgatók ne a parancsnokok vagy az állam szócsöveként, hanem fontos és érdekes információkat közlő médiumként tekintsenek rájuk.

Mint mondta, a szigetország minden fegyintézetében hallható adás céljának tekintik, hogy csökkentse a visszaeső bűnözők arányát, így támogatásuk “kifejezetten jó pénzügyi befektetés”; szólt arról is: jelentős bevételekre tesznek szert azzal is, hogy más médiumoknak köztük a BBC-nek – készítenek a fegyintézetekkel foglalkozó műsorokat.

– MTI –