Országos botrány, majd változtatás lett a DKV egyik régi szabályából

Akt.:
A jövőben a járművön is kortyolhatunk
A jövőben a járművön is kortyolhatunk - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az elmúlt hónapokban többször írtunk arról, hogyan büntettek meg villamoson, buszon, trolin utasokat azért, mert inni mertek egy-két kortyot. A legnagyobb közösségi oldalon olyan beszámolók jelentek meg ezzel kapcsolatban, melyek szerint például kisgyermekes anyuka azért járt így, mert a gyereket megitatta. Egy nő állította, neki a kezében csak egy felbontatlan palack kóla volt a villamoson, mégis háromezer forintot fizettettek vele az ellenőrök.

Az esetleírásokat rengetegen kommentálták; szinte mindenki a DKV-val szemben foglalt állást. A dolgot pár napja felkapta az országos sajtó; mostanra botrány lett belőle. A DKV vezetői pedig meggondolták magukat. Úgy döntöttek: ezentúl ha valaki visszazárható, műanyag flakonos, alkoholmentes üdítőitalt fogyaszt, nem sért szabályt.

Logikusnak tűnő érvelés

A DKV csütörtökön még arra emlékeztetett, hogy a debreceni helyi közösségi közlekedési eszközökön évtizedek óta tilos ételt és italt fogyasztani. Szerintük erre azért van szükség, mert bármikor előfordulhat hirtelen fékezés, manőver vagy baleset. Ilyenkor akár egy falat kifliből vagy egy korty folyadékból is tragédia lehet, mert félrenyelhet az utas, s ez – szélsőséges esetben – fulladáshoz is vezethet. A felelősség ebben az esetben a DKV-é – adták mindenki tudtára.

Arra is emlékeztettek, hogy az étel és ital beszennyezheti a jármű padlóját, a kárpitját, valamint az utasok ruházatát. Bár a natúr, ízesítetlen víz vagy ásványvíz valóban nem hagy nyomot a járművek szövetén, az utasok ruháján, de attól még ugyanolyan balesetveszélyes, hiszen ha a padlóra folyik, akár kis mennyiségben is csúszásveszélyt jelent – állították.

Vízzel a víz miatt

A legnépszerűbb közösségi oldalon közben alakult egy „Igyunk vizet a DKV-n!” elnevezésű csoport, akik azt tervezték, hogy május 4-én, 18 órakor a Kossuth téren fognak gyülekezni. Közösen fel akartak szállnak az 1-es villamosra, majd minden, a Nagyerdőig útba eső megállóban leszállni egy pillanatra. Ott a magukkal vitt palackokból inni terveztek egy-egy korty vizet.

Enyhíteni kellene

Az önkormányzat csütörtöki közgyűlésén is téma volt a fővárosi újságíró nagy nyilvánosságot kapott esete, mellyel a Demokratikus Koalíció képviselője, Varga Zoltán hozakodott elő. A polgármester távollétében az ülést vezető dr. Barcsa Lajos alpolgármester erre úgy reagált, hogy szerinte túl szigorú a (önkormányzati tulajdonban lévő) DKV szabálya. – Kezdeményezni fogjuk, hogy az alkoholos italok kivételével lehessen folyadékot fogyasztani a tömegközlekedési eszközökön – jelentette ki.

HBN-OCs


A polgármester a népért

Később a polgármester is kifejtette véleményét az ügyben. Dr. Papp László úgy foglalt állást, hogy megérett a helyzet a szabályozás felülvizsgálatára.

Hangsúlyozta: a tömegközlekedési járművekre vonatkozó étel- és italfogyasztási tilalom nem speciális debreceni szabály; ez más magyarországi városokban is így van. „Abszurdnak tartom, hogy tiltják egy zárható kiszerelésű palackból történő ivást a járművön, akkor, amikor azzal nem okoznak sérelmet más utasnak” – írta. Kifejtette: egy szabályozást – legyen az bármennyire dilettáns, vagy az élettől elrugaszkodott – lehet rugalmasan és intelligensen alkalmazni. Sajnos, ez nem így történt. Kifejezetten sajnálatos, hogy ez éppen Debrecent tünteti fel negatív színben – értékelte a helyzetet dr. Papp László.

„Arra biztatom a DKV-t, hogy gondolja újra ezen szabályozást, és az utasok biztonságának figyelembevétele mellett alakítsa ki a szabályrendszerét úgy, hogy az, a biztonság mellett, életszerű és utasbarát legyen” – fogalmazott az önkormányzat vezetője.