Országgyűlési sajtóiroda: kísérleti jelleggel testszkennert tesztelnek, ez az átvizsgálás önkéntes

Akt.:
Budapest, 2016. február 3. Kép a Parlament XVII-es kapujánál kísérleti jelleggel üzemeltetett testszkenner monitorán 2016. február 3-án. Ez a fajta biztonsági átvizsgálás önkéntes jellegű. A berendezés stilizált képet készít a belépőről és a monitorán megjeleníti a nem fémből készült, testhez tapadó anyagokat, tárgyakat. A testszkennert korábban a Liszt Ferenc-repülőtéren alkalmazták, most néhány hétig az Országgyűlési Őrség munkáját segíti azért, hogy az állomány megismerhesse a legmodernebb technikát.
Budapest, 2016. február 3. Kép a Parlament XVII-es kapujánál kísérleti jelleggel üzemeltetett testszkenner monitorán 2016. február 3-án. Ez a fajta biztonsági átvizsgálás önkéntes jellegű. A berendezés stilizált képet készít a belépőről és a monitorán megjeleníti a nem fémből készült, testhez tapadó anyagokat, tárgyakat. A testszkennert korábban a Liszt Ferenc-repülőtéren alkalmazták, most néhány hétig az Országgyűlési Őrség munkáját segíti azért, hogy az állomány megismerhesse a legmodernebb technikát. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest – Kísérleti jelleggel testszkennert tesztelnek keddtől néhány hétig az Országgyűlés XVII. kapujánál, ez a fajta átvizsgálás önkéntes jellegű, és a berendezés fantomképet készít a belépőről – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája az MTI kérdésére.

A nap folyamán Vadai Ágnes, a DK alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben érdeklődött arról, hogy kiket és miért ellenőriznének így.

A sajtóiroda tájékoztatása szerint a berendezés egészségre ártalmatlan, kis intenzitású, terra hertzes tartományú elektromágneses hullámokat használ, mely semmiféle radioaktív vagy ionizáló sugárzást nem tartalmaz. Az eszköz minden vonatkozó európai uniós és magyarországi szabályzásnak megfelel, rendelkezik CE megfelelőségi nyilatkozattal – olvasható a közleményben.

Mint írták, a szkennelés során a berendezés egy fantomképet készít az emberi testről, egy grafikát jelenít meg, amelyen a nem fémből készült, és a testhez tapadó anyagokat is kimutatja a készülék.

A berendezést az őrség csak abban az esetben használja, amennyiben a kapun belépő személy ezt a készüléket választja, tehát csak az önként jelentkezőt vizsgálja át.

Kitértek arra is, hogy ezt a testszkennert korábban a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren alkalmazták, és keddtől néhány hétig segíti az Országgyűlési Őrség munkáját azért, hogy az állomány megismerhesse a legmodernebb technológiát, amelyet a világ számos repülőterén rendeltetésszerűen alkalmaznak.

Az Országházba történő belépésnél a személy- és csomagátvizsgálás továbbra is az Országgyűlés Elnökének 9/2013. számú rendeletében foglaltaknak megfelelően zajlik, a korábban rendszeresített eszközökkel – zárul a sajtóiroda közleménye.

– MTI –
hirdetés