Oroszország is kifizette a tartozását: nyílhatnak a gázcsapok

A fehérorosz Naviny internetes hírportál csütörtök délelőtti értesülései szerint a Gazprom határidőre törlesztette adósságát Fehéroroszországnak, így minden akadály elhárulni látszik az európai szállítások újraindulása elől.

Az orosz cég a gázexport tranzitdíjával tartozott a fehéroroszoknak.

Bár a fehérorosz Beltranszgaz gázipari vállalat korábbi közleménye szerint az oroszok nem törlesztették a kitűzött időpontig tartozásukat az uniós országokba szállított földgáz továbbításáért, a Gazprom néhány percen belül azt jelentette, hogy kifizette 228 millió dolláros hátralékát. Az AFP értesülései szerint ennek tényét utólag a fehéroroszok is elismerték. Ennek nyomán várhatóan rövidesen normalizálódik a helyzet a Fehéroroszországon áthaladó európai gáz tranzit üteme és mennyisége.

Az orosz hírügynökségek csütörtök reggel még arról számoltak be, hogy a nemzetközi vezetékek megcsapolása, illetve a tranzit részleges leállítása nyomán már zavarokat kezd okozni egyes európai országokban a gázhiány. Sőt, Oroszország kalinyingrádi területén már az áramellátással is problémák adódtak emiatt.

-Független Hírügynökség-