Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.12. 11:52

A TISPOL akció eredményei

<p>Az ittas és kábítószeres járművezetők kiszűrésére szervezett átfogó közlekedésbiztonsági ellenőrzést hajtott végre június 5-7-ig a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) éves terve alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság is.</p>

Az ellenőrzésben részt vevő rendőröknél nem csak alkoholszondák voltak, hanem drog előszűrő tesztek és mintavételi egységcsomagok is. A Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársaival vizsgálták a leállított gépjárművek műszaki állapotát, illetve különös figyelmet fordítottak a rendszámtáblák meglétére, olvashatóságára is.

Az ellenőrzésben 347 rendőr vett részt valamint segítségükre voltak polgárőrök illetve a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai is összesen 48 fővel. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén összesen 1454 járművezetővel szemben alkalmaztak az ellenőrzés során alkoholszondát, ebből 22 esetben volt megállapítható valamilyen szintű ittasság és indult szabálysértési vagy büntetőeljárás az ellenőrzött személlyel szemben. Vezetői engedély helyszínen történő elvételére 9 esetben került sor.

Drogtesztet 73 esetben alkalmaztak az akcióban résztvevő rendőrök, azonban a tesztek minden esetben negatív eredményt mutattak. Helyszíni bírságot 219 esetben szabtak ki különböző szabálysértések miatt, összesen 1.226.000 ezer forint értékben. Szabálysértési feljelentés 138 készült, ebből 15 esetben a gépkocsi forgalmi engedélyének helyszínen történő elvételére is sor került érvénytelenség, közvetlen balesetveszély, műszaki állapot vagy egyéb ok miatt. 45 esetben elegendő volt a járművezető figyelmeztetése is.

Az ellenőrzés sorozat tapasztalatai alapján elmondható, hogy a helyi és az országos médiákban kapott nyilvánosságnak is köszönhetően, a közlekedésben résztvevők az ellenőrzés tényéről megfelelő információval rendelkeztek, ezért az átlagosnál kevesebb ittas gépjárművezetőt sikerült kiszűrni, ebben az időszakban érezhetően javult a közlekedésbiztonság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!