Orosz vadászgép – Katonai tiszteletadás mellett temették el a lelőtt orosz vadászbombázó pilótáját

Lipeck – Katonai tiszteletadás mellett szerdán Lipeckben több ezer ember részvételével végső nyugalomra helyezték a múlt héten egy török harci gép által lelőtt orosz vadászbombázó pilótáját.

Oleg Peskov alezredes gépének november 24-én a török-szíriai határ közelében egy török vadászgép által történt lelövése súlyos feszültséget váltott ki Oroszország és a NATO-tagállam Törökország viszonyában. Moszkva megtorlásul számos gazdasági szankciót rendelt el Ankara ellen.

Orosz védelmi illetékesek szerint Peskovnak sikerült katapultálnia a lelőtt gépből, de szíriai lázadók földet érés közben lelőtték. Navigátora túlélte a katapultálást, de egy orosz katona a mentési műveletek közben meghalt. Ez volt szeptember 30. óta Szíriában az Iszlám Államnak (nyugati nagyhatalmak szerint Bassár el-Aszad ellenzékének is) az állásait bombázó orosz légierő első vesztesége.

A török hatóságok szerint a Szu-24 vadászbombázó megsértette a török légteret, Moszkva ezt tagadja.

Viktor Bondarjov tábornok, az orosz légierő parancsnoka személyesen fejezte ki részvétét a szolgálatteljesítés közben elhunyt pilóta hozzátartozóinak.

Oleg Peskov gyászszertartását a lipecki kulturális és népművészeti központban tartották, majd a koporsóját a légierőben szolgáló bajtársai vitték a vállukon a sírhoz a Moszkvától mintegy 450 kilométerre délre fekvő város központjában lévő temetőben a sírhoz. Az orosz nemzeti lobogóval borított koporsónál hozzátartozói vettek búcsút a katonatiszttől.

Oleg Peskovot halála után az Oroszország Hőse címmel tüntették ki, a kitüntetést kedden adták át az özvegyének.

– MTI –