Orosz rezervátumban a lovak

Akt.:
Orosz rezervátumban a lovak
© Fotó: Derencsényi István
Hortobágy – Vasárnap délután már birtokba vették új, orenburgi kifutójukat a hortobágyi vadlovak.

Az Európai Przewalski ló Tenyésztési Program kérésére a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága 14 vadlovat szállított Oroszországba. Orenburg mellett mintegy háromezer hektár kiterjedésű vadlórezervátumot kívánnak létesíteni az orosz természetvédők. A hatalmas területen elterülő speciális rendeltetésű védett területet hivatalosan 2015-ben nyitották meg, ám eddig csupán hat vadlónak adott otthont. Ezek Franciaországból érkeztek. Ahhoz, hogy egy egészséges vadlóközösség alakulhasson ki, ennél jóval több állatra van szükség. Az előzetes felmérések alapján, egyedül a Hortobágyi Nemzeti Park lóállományában találtak elegendő számban olyan egyedet, amelyek a szigorú követelményeknek megfeleltek.

Mikrochipet kaptak

– A kiválasztás során fontos elvárás volt, hogy a lovak genetikai szempontból alkalmasak legyenek a már Orenburgban élő állomány fejlesztésére, a kancák ne legyenek vemhesek, de életkoruk legalább két év legyen, a csődörök közt legyen legalább két idősebb egyed, aki már háremcsődörként is megállja a helyét, és valamennyi egyed egészséges, küllemében tipikus vadló legyen – mondta Kristin Brabender, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság projektkoordinátora.

Egy kábítólövedékkel meglőtt ázsiai vadló (Przewalski-ló, Equus ferus przewalskii) befogása után a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén, mielőtt elszállítanák egy oroszországi vadlórezervátumba 2016. november 19-én. A mintegy 3 ezer hektár kiterjedésű orenburgi rezervátumba tizenöt, Hortobágyon nevelkedett vadlovat telepítenek be az Európai Przewalski ló Tenyésztési Program (EEPP) keretében | MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Egy kábítólövedékkel meglőtt ázsiai vadló (Przewalski-ló, Equus ferus przewalskii) befogása után a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén | MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A nem hétköznapi feladatnak számító vadlóbefogást egy 10 főből álló szakmai csoport végezte. A lovakat lövedékek segítségével elkábították, majd egy-egy mikrochipet kaptak. Amint az idő kitavaszodik, összeengedik őket a Franciaországból származó vadlovakkal, és elfoglalhatják új otthonukat, az orenburgi vadlórezervátumot.

HBN
hirdetés