Orosz lapok: a TogliattiAzot Magyarországon tett feljelentést az Eurotoaz cég ellen

Moszkva, 2012. július 13., péntek (MTI) – Részvényeinek “kicsalása” miatt az orosz TogliattiAzot cég feljelentette a magyar Központi Nyomozó Főügyészségnél az Eurotoaz nevű céget – közölték orosz napilapok pénteken.

    Az üggyel más orosz sajtóorgánumok mellett a Kommerszant című tekintélyes gazdasági-politikai napilap online változata foglakozik.
    A TogliattiAzot június közepén tett feljelentést csalás miatt a magyar nyomozóhatóságnál az Eurotoaz magyar vezetése ellen. 
    Ez utóbbi cég 1994-ben megvásárolta a Volga középső folyásánál elhelyezkedő Togliatti városban lévő orosz vállalat részvényeinek 8,8 százalékát. A TogliattiAzot az egyik legnagyobb orosz vegyipari, ammóniagyártó vállalat, a múlt század hetvenes éveinek végén alapították.
    A 44.541 ezer részvényt a cég első kibocsájtásából a Szamara megyei vagyonalaptól vásárolta 18 éve az Eurotoaz, majd 1995 végén átszervezés volt a cégnél, amely Romex néven működött tovább, és 1998-ban ez a jogi személy megszűnt. 
    A Kommerszant információi szerint az 1995-ös átszervezés előtt két nappal, november 25-én azonban az Eurotoaznak sikerült eladnia a TogliattiAzot részvényeit az írországi Eurotoaz Kft-nek.
    A TogliattiAzot azonban teljesen megalapozatlannak tartja az ír cég igényét a cégbeli részvénypakettre.
    Az orosz nagyvállalat számára a részvényekért folytatott küzdelemben nem egyedüli a “magyar front” – írta az orosz lap. Az ír cég 2010-ben a szamarai választott bírósághoz fordult, hogy az állítsa vissza részvényesi jogait a TogliattiAzotban, amelyben állítása szerint 10 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.
    Orosz sajtóhírek szerint a magyar Eurotoaz és az ír Eurotoaz Ltd-nek egy és ugyanaz az alapító igazgatója, a svájci magyar Galántai György.
    A Roszbalt orosz üzleti hírügynökség közlése szerint viszont az Eurotoaz alapítói a TogliattiAzot Rt., egy bizonyos Európa Kft., és Gennagyij Lihacsov ukrán állampolgár voltak. 
    Ezek után nem tudni, kivel is harcol ebben az esetben a TogliattiAzot – jegyezte meg a Kommerszant-online változatának cikkírója.
    A lap megkereste a magyar hatóságokat, amelyektől “nem sikerült kommentárt kapni” az ügyben.
    
http://www.kommersant.ru/doc/1979556

kkc \ gtb \ kho

MTI

Címkék: