Orosz kémeket fogtak az Egyesült Államokban

Moszkva egyelőre nem kapott magyarázatot Washingtontól az állítólagos orosz kémek letartóztatásával kapcsolatban – közölte kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az amerikai igazságügyi minisztérium egy nappal korábban jelentette be, hogy elfogtak tíz embert, akik a gyanú szerint Oroszországnak kémkedtek. Az orosz külföldi hírszerző szolgálat (SVR), és a Kremlin nem kommentálta a letartóztatásokrül szóló híreket.

Washington “nem adott magyarázatot az esetről. Remélem meg fogják tenni” – idézték az orosz hírügynökségek a jeruzsálemi látogatáson lévő az orosz külügyminisztert. Az orosz külügyi szóvivő korábban azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy még vizsgálják a letartóztatásokról szóló információkat, amelyek “sok ellentmondást tartalmaznak”. Azt azonban nem részletezte, hogy milyen ellentmondásokról van szó.

Letartóztattak tíz állítólagos orosz kémet

Az orosz külföldi hírszerző szolgálat (SVR) szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a szervezet nem kommentálja a letartóztatásokról szóló híreket. A Kremlin szóvivője az AFP-vel közölte, hogy csak akkor kommentálnak, ha Dmitrij Medvegyev orosz elnök maga dönt egy közlemény kiadásáról.

Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy letartóztattak tíz állítólagos orosz kémet, egy több mint tíz évig tartó nyomozás után. Az orosz hírszerzési kiképzést kapott gyanúsítottak állítólag hosszú távú küldetésen voltak, mélyen beépülve az amerikai társadalomba. Feladatuk az volt, hogy az amerikai politikai döntéshozatali kérdésekről szerezzenek információkat. Többek között Washington afganisztáni politikájáról, az iráni atomprogramról és fehér házi pletykákról kellett megtudniuk csak a belső politikai körök által ismert információkat – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

– Független HÍrügynökség –