Orosz kémeket fogtak az Egyesült Államokban

Az amerikai hatóságok letartóztattak tíz állítólagos orosz kémet, egy több mint tíz éven át tartó nyomozás után – jelentette be hétfőn az amerikai igazságügyi minisztérium.

Az amerikai hatóságok közlése szerint az orosz hírszerzési kiképzést kapott gyanúsítottak hosszú távú küldetésen voltak, mélyen beépülve az amerikai társadalomba. Egy gyanúsított szökésben van.

A tíz, kémkedéssel gyanúsított embert vasárnap tartóztatták le, négy északnyugati államban. Közülük öten már bíróság elé is álltak New Yorkban. Egy gyanúsított szökésben van. Az összes embert azzal vádolják, hogy idegen ország ügynökeként dolgoztak, amely öt évig terjedő börtönbüntetéssel jár. A 11 közül kilencet pénzmosására való szövetkezéssel is vádolják, amiért már húsz évig terjedő börtönbüntetést is lehet adni.

Az amerikai hatóságok közlése szerint az FBI már több mint tíz éve nyomozott rejtett módszerekkel az orosz kémhálózat ellen. Otthonaikban titokban mikrofonokat helyeztek el, és figyelték telefonbeszélgetéseiket, valamint emailjeiket. Az állítólagos orosz ügynökök közül többen a kilencvenes évek eleje óta dolgozott az Egyesült Államokban.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint az állítólagos kémeket az orosz külföldi hírszerző szolgálat (SVR) képezte ki a hosszú távú küldetésre. Feladatuk az volt, hogy az amerikai politikai döntéshozatali kérdésekről szerezzenek információkat. Többek között Washington afganisztáni politikájáról, az iráni atomprogramról és fehér házi pletykákról kellett megtudniuk csak a belső politikai körök által ismert információkat.

– Független HÍrügynökség –