Orosz-fehérorosz gázvita

Dmitrij Medvegyev elnök hétfő reggel utasította a Gazpromot a fehéroroszországi földgáz-szállítások korlátozására. Bár Minszk végül elismerte tartozását, csak “természetben” tudna elszámolni.

Az Interfax magyar idő szerint hétfő reggel röviddel 7 óra után jelentette, hogy a tárgyalások eredménytelensége miatt az orosz gázipari óriáscég megkezdi a Fehéroroszországnak szállítandó földgáz mennyiségének drasztikus csökkentését.

Az orosz elnök azt követően hozta meg a döntését, hogy meghallgatta a Gazprom elnökének jelentését. Alekszej Miller elmondta Medvegyevnek, hogy a fehérorosz fél végre elismerte a tartozás tényét, ám pénz helyett csak áruban – különböző járművek, szerszámgépek és egyéb termékek szállítása formájában – hajlandó elszámolni. Mivel ez az eljárás nem felel meg a hatályos orosz jogszabályokkal, amelyek értelmében a külföldi elszámolások csakis valutában történhetnek, Oroszország számára a fehérorosz javaslat elfogadhatatlan.

A belarusz gázstop semmiképpen sem lesz befolyással az európai szállításokra

Ennek értelmében Dmitrij Medvegyev utasította Millert, hogy a Gazprom kezdje meg a Fehéroroszországnak szállított gáz mennyiségének csökkentését.

Mivel az Észak-Európába, s ezen belül Lengyelországba szállított földgáz zöme Fehéroroszországon keresztül jut el a célországokba, a Gazprom már vasárnap sietett leszögezni, hogy a belarusz gázstop semmiképpen sem lesz befolyással az európai szállításokra. Az esetleges fennakadások esetén ugyanis az ukrajnai vezetékeken gond nélkül képesek kompenzálni a kieső mennyiséget.

Az orosz-fehérorosz gázvitát az robbantotta ki, hogy Minszk az idén nem volt hajlandó elfogadni a Gazprom által idén bevezetett áremelést, és továbbra is a tavalyi árak szerint számolt el. Ezáltal a fehérorosz Beltranszgaz májusig közel 200 millió dolláros adósságot halmozott fel. Moszkva hétfő reggelig szabott határidőt a tartozás csökkentésére, ellenkező esetben 15 százalékra csökkenti a Fehéroroszországnak szállított földgáz mennyiségét.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,


További hírek a Nagyvilág kategóriából