Orosz duma

Az utolsó szovjet elnök, Gorbacsov szerint a NATO a jelenlegi hidegháborút „forróvá” akarja tenni, mint fogalmazott, a „varsói retorika ordítóan arról árulkodik, hogy szinte hadat akarnak üzenni Oroszországnak”. Ratalics László írása.

Nos, a hétvégi csúcson – amelynek szimbolikusan is a lengyel főváros adott otthont – valóban meghatározó döntések születtek, így a NATO a jövőben négy zászlóaljat állomásoztat majd a balti államokban és Lengyelországban, valamint a Fekete-tenger térségében bolgár-román irányítású, nemzetközi dandárt hoznak létre.

A gorbacsovi kommentár teljesen belesimul abba az évek óta sulykolt orosz kormányzati álláspontba, amelyik egyszerűen nem beszél az előzményekről, amelyek a NATO-tagállamokat ezekre a lépésekre sarkallták. Hogyan is tenné, hiszen azzal a saját felelősségét is elismerné a krími és az ukrajnai konfliktusban, miközben a orosz propaganda egyik alapvető törekvése ma az, hogy a média és az internet virtualitásában, így a laikus fejekben felépíthető olyan Oroszország-kép, amelyik alternatívát kínálhat a nyugati értékrenddel szemben. Tény, ez utóbbival sok baja lehet az embernek, azonban amit az orosz állam állít saját magáról és kreál a világról, az gyökereiben hamis. Ahogy Gorbacsov célja sem más, mint a tájékozatlanok megtévesztése.

– Ratalics László –