Orosz csapatokat vezényelnek Kirgizisztánba?

Orosz csapatokat fognak vezényelni Kirgizisztán stratégia fontosságú helyeinek őrzésére – közölte pénteken a közép-ázsiai ország ideiglenes kormányának vezetője, Roza Otunbajeva a kirgiz állami rádiónak adott interjújában.

“A döntés a biztonság megszilárdítása érdekében született” – mondta Otunbajeva. Az AFP érdeklődésére a Kreml szóvivője nem tudta megerősíteni a kirgiz kormányfő bejelentését. A szóvivő csak annyit mondott, hogy Kirgizisztánba vezényelnek orosz katonákat, de csak egy katonai bázis védelmére.

Otunbajeva korábban már kérte Moszkvát, hogy küldjön csapatokat békefenntartóként azokra a helyekre, ahol egy héttel ezelőtt etnikai zavargások kezdődtek a kirgizek és az üzbégek között. Moszkva első reagálása az volt, hogy humanitárius segélyeket küldenek, de katonai segítséget nem, mivel az etnikai zavargásokat belügynek tekintik, amit a kirgiz kormánynak kell kezelnie.

Otunbajeva néhány nappal a moszkvai bejelentés után visszavonta kérését, azt állítva, hogy nincs szükségük békefenntartókra.

A kormányfő pénteken azt mondta, hogy a zavargásoknak csaknem kétezer halálos áldozata lehet. A hivatalos adat jelenleg 192 halott. Otunbajeva a zavargásokért a tavasszal ugyancsak véres zavargások után megbuktatott és elmenekült volt államfőt, Kurmanbek Bakijevet és híveit tette felelőssé.

– Független HÍrügynökség –