Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.16. 15:36

Dürer grafikák a megújult nyíregyházi múzeumban

<p>Nyíregyháza - A 320 millió forint értékű felújítás munkálatai 2006-ban kezdődtek el, s ez év elején fejeződtek be. <dia width="900" height="700" alt="Dürer grafikák a megújult nyíregyházi múzeumban 2008.05.16."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/D_rer_grafik_k_a_meg_jult_ny_regyh_zi_m_zeu/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Dürer grafikák a megújult nyíregyházi múzeumban 2008.05.16." /></a></dia></p>

Rézfúvós hangszerek által megszólaltatott harmóniák visszhangzottak pénteken a Jósa András Múzeum máskor oly csendes falai között, jelezve, hogy új korszak kezdődik a kulturális intézményben.

Megújult, megszépült ugyanis belül az épület, új irodákkal, kiszolgáló helyiségekkel lett gazdagabb, s lehetőség nyílt egy trezorszerű kiállítóterem létrehozására is. A felújított épület és első kiállításainak ünnepélyes megnyitóját pénteken rendezték meg a múzeumban. A Művészeti Szakközépiskola és Kollégium kamarazenekarának muzsikája után dr. Dám László megyei múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket. Mint elmondta, másfél évi szünet után megszépülve nyitja ki kapuját a múzeum, amely nemcsak a dolgozóknak kívánja mutatni megszépült belső arculatát, hanem a város és a megye lakóinak is.

A levéltár kiköltözése, vagyis a 2000-es esztendő óta folyamatosan napirenden volt a múzeum átalakításának és felúításának a gondolata, azonban csak 2004-ben adódtak olyan pályázati lehetőségek, amelyek elősegítették az elképzelések megvalósítását.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke ünnepi beszédében szólt a múzeum, mint kulturális intézmény ókori kialakulásáról, amely egykoron a múzsák szentelt helye volt, s egyben a tudomány bölcsője is. Napjainkban a komplex hatások még jobban érvényesülnek, hiszen egy múzeum olvasztótégelye a tudománynak, a technikának, a történelemnek, a művészetnek, a kultúrának. A közgyűlés elnöke felvázolta a megyei múzeum kialakulását is. Kiemelte dr. Jósa András munkásságát, majd az őt követő igazgatók – dr. Kiss Lajos, dr. Nyárády Miklós, dr. Csallány Dezső, dr. Dienes István, dr. Németh Péter – áldozatos szakmai tevékenységét. Az ünnepi beszédben elhangzott az is, hogy a 320 millió forint értékű felújítás munkálatai 2006-ban kezdődtek el, s ez év elején fejeződtek be. Seszták Oszkár virágcsokorral és emlékplakettel köszönte meg dr. Kovács Gyulánénak a Kovács-Péchy családi gyűjtemény közkinccsé történő adományozását, a múzeum két munkatársának, dr. Szabó Saroltának és dr. Kurucz Katalinnak pedig a felújításban, szervezésben végzett munkát.
Az ünnepi gondolatok után megnyitották a Kovács-Péchy gyűjteményből összállított állandó kiállítást, valamint a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeumtól kölcsönbe kapott Dürer és kortársai című tárlatot.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!