Örömhír az élő cigányzene szerelmeseinek: újra muzsikaszó tölti meg a hortobágyi csárdát

Akt.:
A csárda közösségi oldalán a friss kép, amint Burai és társa zenélnek
A csárda közösségi oldalán a friss kép, amint Burai és társa zenélnek - © Fotó: Facebook
Hortobágy – „A Burai Zenekar és a Hortobágyi Nonprofit Kft. megújította a közöttük lévő szerződést, melynek eredményeképp május 1-től ismét hegedű, cimbalom és nagybőgő hangja töltheti be a több mint 300 éves Hortobágyi Nagycsárda falait” – áll a csárda közösségi oldalán szereplő közleményében.

Mint ahogyan a Napló és a Hajdú Online korábban beszámolt róla, Burai Róbert prímás és zenésztársa szomorúan vette tudomásul, hogy márciustól úgy tűnt, nem tartanak igényt a zeneszolgáltatásukra. A kft. ügyvezetője, Medgyesi Gergely érdeklődésünkre akkor azt írta, hogy a Hortobágyi Nonprofit Kft. az általa üzemeltetett Hortobágyi Nagycsárda további működésének tervezése során arra az elhatározásra jutott, hogy 2017-ben élő cigányzene nem lesz a csárdában. Helyette – nem élő – autentikus népzenét ígértek. Most azonban itt a jó hír, amit nekünk csak Burai Róbert kommentált úgy, hogy mégis sikerült megegyezni az anyagiakban (bár korábban a döntés ezen szempontjáról nem szóltak), már meg is kezdték a csárdába betérők szórakoztatását.

A teljes közlemény itt olvasható:

HBN


Hova lett a cigányprímás a Hortobágyi Csárdából?

A márciusban idei szezonját megkezdő Hortobágyi Csárdában nincs már cigányzenész, megszűnni látszik az élőzene közel 200 éves hagyománya. A marhapörköltet ugyan nem kell csendben elfogyasztani, hiszen gépi zene szól, de ezt sokan nem tartják összeegyeztethetőnek a csárda autentikus hangulatával. Megkerestük a cigány­prímást és a tulajdonost is.