Örömfestészet: újra találkozott Kismarja és Nagyvárad

Az alkotók egy csoportja a harmadik, közös szervezésű képzőművész táborban
Az alkotók egy csoportja a harmadik, közös szervezésű képzőművész táborban - © Fotó: Magyánarchívum
Kismarja – Ebben az esztendőben harmadik alkalommal rendezték meg Kismarján az alkotótábort.

A tábor címét Kiss Mária tanárnő adta nagyon találóan. A kapcsolat a kismarjaiak és a nagyváradiak között Kupás Vincze, a tornácos vendégház megálmodója jóvoltából a közös alkotótábort támogató pályázatokkal kezdődött. A kismarjaiak ekkor léptek kapcsolatba a nagyváradi Tibor Ernő Galéria tagjaival. A pályázat lejárt, de nem a résztvevőket összekötő szeretet, amely határtalanná vált. Ezt bizonyította a mostani, immár a harmadik alkotótábor, amikor a forró nyárban oázisként várta a művészeket a „Tornácos Vendégház” és az alkotótábor tagjait kényeztető szeretet, amely abban is megnyilvánult, hogy bár a Kismarja Közösségéért Egyesület által benyújtott pályázat nem nyert, de ez egyáltalán nem érződött az ellátásban, sőt megsokszorozódott az önkéntesek buzgó szeretete által.

Újra találkoztak

Valamikor Kismarja Nagyváradhoz tartozott, oda jártak piacra, vagy színházba és oda vitt a vasút is. A trianoni döntést követően ez a kapcsolat megszűnt. Most újra találkozott Kismarja és Nagyvárad. Már várta a művészeket a Kismarja Közösségéért Egyesület vezetői és tagjai (Petőné Tilda, Petre Tiborné Edit, Zombori Andrásné Piroska), Farkas István Attila polgármester, valamint az újonnan érkezett lelkipásztor, Vida Máté tiszteletes úr. Az ünnepi alkalommal Sárkány Viola tanárnő, a Bocskai Társaság elnöke szólt az első világháború eseményeiről, majd a templom elé vonulva megkoszorúztuk az I. világháborús emlékművet. Az alkotótábor résztvevői az itt készült munkákkal köszönték meg a túláradó szeretetet egy kiállítás keretében.

A kapcsolat folytatása Nagyváradon lesz, ahol a most Kismarjában látható anyagot a Tibor Ernő Galériában állítják ki és várják nagy szeretettel kismarjai barátaikat.

HBN–Gavrucza Tibor


A tábor résztvevői

Kismarjaiak vagy innen elszármazottak: Ferenczi Tünde, Gál Judit, Kiss Gyöngyi Zsuzsánna, Nagy Eszter, Zombori Mária, Vajna Tímea, Pintér János, Árva Tamás, Szabó István.

Tibor Ernő Galéria tagjai: Barbici Éva, Bányai Szabados Katalin, Csató Töhötöm, Egei György, Gavrucza Tibor, Mierluţiu Emilia, Trifán László, Staharóczky Júlia.