Örök tanulók és tanítók: Csikos Sándort és Varga Klárit köszöntötték a Csokonaiban

Csikos Sándort és Varga Klárit köszöntötték a Csokonai Színházban
Csikos Sándort és Varga Klárit köszöntötték a Csokonai Színházban - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Varga Klárit Jászai Mari-díjjal, míg Csikos Sándort a Magyarország Kiváló Művésze díjjal tüntették ki a nemzeti ünnepen.

A Csokonai Színház művészeit társulatuk hétfőn köszöntötte. Előbbi táncaiban, énekében négy, utóbbi szép beszédében, szavalataiban negyvenöt éve gyönyörködhet a cívisvárosi közönség. Csikos Sándor az Ady Gimnáziumban tanít, Varga Klári pedig az értelmi fogyatékosokból álló Baltazár Színház elkötelezett támogatója, vendégművésze.

cs-1

Fotó: Derencsényi István

Csikos Sándor pályája során több mint kétszáz szerepet játszott el, az egyik legszebben beszélő magyar színész. Rövid egri és miskolci kitérő után 1972-től kisebb megszakításokkal a debreceni Csokonai Színház tagja. Debreceni pályafutása során jelentős, nagy szerepek sorát játszotta el magas művészi színvonalon. Megformálta a magyar történelem legkiemelkedőbb személyiségeit István királytól a kálvinista debreceni hősökön át Szabó Magda számos közismert figurájáig. Az ember tragédiájában több évadon át kimagaslóan alakította Lucifert Debrecenben és a Nemzeti Színházban egyaránt. Versmondóként egyike hazánk legjelesebbjeinek; a magyar költészet és próza kivételes ismerője és tolmácsolója. Tudását mintegy 30 éve adja át az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos növendékeinek. Rendezőként a Dea Debrecen és a Szélfútta levél című munkáira a legbüszkébb.

Varga Klári 1993-ban kezdte pályáját a Madách Színházban, majd a József Attila Színházon és a Budapesti Kamaraszínházon keresztül vezetett az útja Debrecenbe. 2013 óta a Csokonai Színház tagja. A Csikóink mozgásszínházi szerepétől kezdve A magyar Faustban nyújtott kiemelkedő alakításáig (Lucifer) széles spektrumon mutatkozott meg tehetsége. A 2016/2017-es évadban Szabados Magdaként remekelt Szabó Magda alteregójaként Az ajtóban. Kiváló mozgáskultúrája és csodálatos énekhangja számos szerepben érvényesült. Önálló estjeiben Karády Katalin, Edith Piaf és Kovács Apollónia életútját és művészetét eleveníti fel. Varga Klári 2007 óta az értelmi fogyatékkal élő színészekből álló Baltazár Színház állandó vendégművésze és elhivatott támogatója.