ORÖ – Megindult az eljárás a kormányhivatalnál a legutóbbi közgyűlés ügyében

Budapest – Megindult a felügyeleti eljárás a fővárosi kormányhivatalnál az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) január 18-i rendkívüli közgyűlése ügyében – közölte a fővárosi kormányhivatal hétfőn az MTI megkeresésére.

A rendkívüli közgyűlés törvényességét a kormányhivatal az ülésen készült jegyzőkönyv alapján tudja megállapítani. A jogszabályi előírásoknak megfelelő jegyzőkönyvet a ORÖ hétfőn jutatta el a hivatalhoz, ezzel a felügyeleti eljárás megindult – olvasható az MTI-hez megküldött tájékoztatásban.

Mint írták, a hivatal arra törekszik, hogy minél hamarabb lefolytassa az eljárást.

Az ORÖ elnöke múlt hétfőn kórházba került, az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina hivatalvezető azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István (Lungo Drom) akadályoztatása miatt. Az ülést azonban vitatott módon 27 képviselő megtartotta és új, megbízott elnököt választott a szervezet élére. A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és Buri Edinától.

Hegedüs István támogatói szerint nem volt törvényes a rendkívüli közgyűlés megtartása. Akkor azt közölték, hogy a kormányhivatalhoz fordulnak az ügyben.

Balogh János – akit az ülésen megbízott elnöknek választottak – péntek délelőtt tíz órakor át kívánta venni az ORÖ vezetését, a budapesti székházhoz azonban csaknem másfél órás késéssel érkezett, és azt közölte: nem lesz átadás-átvétel, mivel egyelőre várják a fővárosi kormányhivatal álláspontját.

– MTI –