Orlandói lövöldözés – Obama elnök: nincs bizonyíték arra, hogy a tömegmészárlást külföldről irányították volna

Washington – Nincs bizonyíték arra, hogy a hétvégi orlandói tömegmészárlást külföldről irányították volna – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, miután a belbiztonságért felelős miniszterrel és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával folytatott megbeszélést.

Az elnök hétfőn megerősítette, amit vasárnap délutáni beszédében mondott: a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nincsenek “egyértelmű bizonyítékok” arra, hogy az orlandói tömegmészárlás hátterében külföldi csoportok, vagy szervezetek állnának.

Obama ezzel lényegében azt a vélekedést – vagy a várható republikánus elnökjelölt, Donald Trump által egyenesen ki is mondott állítást – cáfolta, miszerint az Orlandóban történtek hátterében az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állna. “Úgy tűnik, hogy a lövöldöző az interneten fellelhető különböző szélsőséges információs forrásokból merített ihletet” – mondta az elnök.

Egyelőre nem tudni, hogy a gyilkosságnak mi volt az indítéka. Értesülések szerint az elkövető, Omar Mateen a floridai melegbárban vasárnapira virradóra elkövetett támadás előtt hűséget fogadott az Iszlám Államnak, de édesapja szerint az esetnek nem volt köze a valláshoz. A dzsihadista szervezet közölte is, hogy egy harcosa követte el a merényletet, amerikai tisztségviselők szerint azonban ez semmit sem jelent.

A 49 halálos áldozattal járó orlandói támadásig egy 2007. április 16-i eset volt az Egyesült Államok történelmének legvéresebb tömegmészárlása: ekkor a Virginiai Műszaki Egyetemen egy diák 32 embert ölt meg.

– MTI –
hirdetés