Őrizték az 1956-os forradalom emlékét Konyáron

Akt.:
Leleplezték Vanyúr István szobrászművész impozáns alkotását
Leleplezték Vanyúr István szobrászművész impozáns alkotását
Konyár – Előadás, fotópályázat, filmvetítés és szobor­avatás volt a program.

Az 1956-os emlékév keretében meghirdetett pályázaton sikerrel szerepelt a település önkormányzata, a helyi művelődési és ifjúsági ház, könyvtár, Kurucz Albert Falumúzeum. A művelődési ház szervezésében a Sinkovits Imre-pályázat keretében négy programelem is megvalósult, amely a helyi általános iskola 7–8. évfolyamának tanulóit, valamint a környező településen élőket, és a téma iránt érdeklődő konyári polgárokat szólította meg.

A rendezők az „Emlékezés a kommunizmus áldozataira” című fotópályázat anyagával kívántak emléket állítani a hősöknek és áldozatoknak. A profik mellett az új generáció képviselőit is bevonták az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett projektbe. Az első díjat Szőllősi János: Morbid ikon című képe kapta, a második Parti Zsolt, a harmadik Konyhás István lett.

Neves előadók az asztalnál

Az esemény kapcsán Mercs János, a Csokonai Nemzeti Színház színművésze rendezésében a Derecskei Pajtaszínház bemutatta a kommunizmus áldozatainak emlékére összeállított műsorát. Levetítették Szomjas György A Nap utcai fiúk című filmjét. A kerekasztal-beszélgetésen Szomjas György filmrendező; Szakács Sára konyári származású filmrendező; Filep Tibor Dénes történész, újságíró; dr. Vági Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága képviselője; Jantyik Zsolt Artisjus-díjas könnyűzenei szövegíró; Kozma Tamás politológus, moderátor és Vig Szilárd, Konyár község polgármestere beszélgettek a „pesti srácok” ’56-os szerepének jelentőségéről, a nem csak szavak szintjén felvállalt magyarság fontosságáról, és többek között arról is, hogy miként szolgálhatja a tudomány és a művészet az emlékezést. A Büszkeségpont pályázat keretében emlékmű állíttatott az ’56-os események és a kommunizmus áldozataira való emlékezés jegyében. Vanyúr István szobrász impozáns alkotása az egyedien nemes anyagával – süttői mészkő – méltó jelképe az 1956-os kulturális hagyatéknak, és emléket állít a kommunizmus áldozatainak.

HBN