Őrizni, ápolni kell a hajdúmúltat

Hagymássy Kata szobra előtt egy korábbi zarándokúton
Hagymássy Kata szobra előtt egy korábbi zarándokúton - © Fotó: Magánarchívum
Hajdúnánás – Zarándokúton lesznek a hajdúvárosok vezetői a hétvégén.

Bocskai István erdélyi fejedelem emlékére ismét elindul az a zarándokút, amelyen a hajdúvárosok küldöttsége Bocskai életéhez kapcsolódó települések felkeresésével rója le tiszteletét immáron kilencedik alkalommal. A zarándoklaton, amely február 20-22. között lesz, a hajdúvárosok – Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Vámospércs – tizennyolc tagú küldöttsége vesz részt: polgármesterek, alpolgármesterek, lelkészek, a megyei közgyűlés alelnöke és települési önkormányzati képviselők.

A zarándoklat első állomása Kassa, ahol tiszteletüket teszik a Magyar Köztársaság Kassai Főkonzulátusánál és a Szent Erzsébet-székesegyháznál. A következő állomás Kolozsvár, a Sapientia Erdélyi Egyetem, amelynek falai közt látta meg a napvilágot Bocskai István. Mészáros János Elek előadóművész műsora után az emlékezők megkoszorúzzák Bocskai mellszobrát, illetve az épület külső falán 2011-ben elhelyezett emléktábláját. Következő helyszín a gyulafehérvári római katolikus székesegyház, ahol a megemlékező beszédek és műsorok után Bocskai István emléktáblája előtt hajtanak fejet a zarándokok.

A vasárnapi hazautazás előtt a küldöttség Nagyenyed városát látogatja meg, ahol a vár falán az 1849. január 8-án lemészárolt magyarok emlékére elhelyezett táblát koszorúzzák meg. Ezt követően a mezőtelegdi református templom kertjében álló, 2004-ben felavatott, Hagymássy Kata (Bocskai István felesége) mellszobra előtt hajtanak fejet a zarándokok. Utolsó állomás, a Partiumi Keresztény Egyetem udvara, ahol szintén megemlékezésekre, köszöntőkre és a Bocskai dombormű koszorúzására kerül sor Nagyváradon.

HBN–Harsányi Zsolt