Őrizetbe vettek a londoni parlamentnél egy embert, akinél késeket találtak

London – Őrizetbe vettek csütörtökön a londoni parlament épületének közelében egy fiatal férfit, akinél késeket találtak.

A Scotland Yard közölte, hogy előzetes megfigyelési és adatgyűjtési művelet végkifejlete volt az őrizetbe vétel, és nem fenyeget közvetlen terrorveszély.

Az akciót a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egyik fegyveres osztaga hajtotta végre.

Az incidens során sérülés nem történt.

A rendőrség első tájékoztatása “kisebb, ellenőrzés alatt tartott incidensről” szólt.

A Scotland Yard nem sokkal később közölte, hogy a húszas évei végén járó férfit fegyverként is használható eszköz birtoklásának, valamint terrorcselekmény előkészületének vagy terrorcselekményre uszító tevékenységnek a gyanújával vették őrizetbe.

Ez utóbbi meghatározás a 2000-ben kelt terrorellenes törvény ilyen esetekre vonatkozó cikkelye.

A rendőrség szerint az őrizetbe vett fiatal férfinél késeket találtak. A további részleteket nem tartalmazó közlemény szerint a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága folytatja az ügyben indított vizsgálatot.

A csütörtök délután közzétett rendőrségi felvételek tanúsága szerint a gyanúsítottat a fegyveres rendőri osztag tagjai a földre teperték, majd megbilincselték és egy rendőrautóval elszállították.

A helyszínen egy barna hátizsák, mellette két kés volt látható a földön.

A kormányzati negyed főutcája, a Whitehall egyik sávját egy szakaszon – nem messze a miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó, ráccsal elzárt és fegyveresen őrzött Downing Streettől – a vizsgálat idejére lezárták, de a parlament tágabb környezetében zavartalan volt a gyalogos- és a járműforgalom.

A helyszín közvetlen közelében március 22-én egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd járdáján, majd a parlamentnél késsel megölt egy rendőrt.

A támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a helyszínen agyonlőtték.

A Scotland Yard a csütörtöki rajtaütés után azonban külön hangsúlyozta, hogy ezúttal nincs szó közvetlen terrorveszélyről, az őrizetbe vételi akció előkészített művelet volt.

– MTI –