Óriásit birkóztak hétvégén a hajdú-bihari tűzoltók, szinte mindenből kijutott nekik

Óriásit birkóztak hétvégén a hajdú-bihari tűzoltók, szinte mindenből kijutott nekik
© Forrás: katasztrofavedelem.hu
Hajdú-Bihar – Összesen harminckétszer riasztották őket közlekedési balesetekhez, tűzesetekhez, valamint leszakadt faágak és kidőlt fatörzsek eltávolítása érdekében.

Felborult egy kisbusz, amiben heten utaztak az M3-as autópályán Hajdúnánás térségében. A hajdúnánási hivatásos tűzoltók kiérkezésére mind a heten kiszálltak a járműből, mindannyian könnyű sérüléseket szenvedtek, a tűzoltóknak csupán a jármű feszültségmentesítését kellett elvégezniük – olvasható a katasztrófavédelem beszámolójában.

Senki nem sérült meg abban a balesetben, ami szintén Hajdúnánás térségében történt az M3-as autópályán. Egy személyautó hajtott szalagkorlátnak. A hajdúnánási hivatásos egység a feszültségmentesítést követően a kifolyt üzemanyagot távolította el az úttestről.

Egy tanya mögötti nádas kapott lángra Hajdúdorog határában szombat délután. A Hajdúnánásról riasztott hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal körülhatárolták a tüzet, majd eloltották a kéthektáros területen égő lángokat.

Egy bálázó gyulladt ki Nádudvar külterületén, a tűz a tarlón továbbterjedve harminc bálát és a szomszédos kukoricatáblát veszélyeztette. A Püspökladányból és Berettyóújfaluból érkező hivatásos tűzoltók összesen négy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat, azonban a bálázó gép teljesen kiégett és a bálák nagy része is megsemmisült.

Egy téglafalú, palafedésű, többszintes lakóépület égett teljes terjedelmében Püspökladányban, a Darányi Ignác utcában vasárnap kora reggel. Az épületben felhalmozott hulladék nehezítette, hogy a helyi hivatásos tűzoltók a tűzesetet felderítsék, valamint akadályozta az oltást is. Hármon vízsugárral kezdték meg a tűzoltók a munkát, azonban addig, amíg az áramszolgáltató nem kapcsolta le az épületet a hálózatról, a tetőszerkezetet nem tudták oltani. A ház egyébként lakatlan volt, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, és senki nem sérült meg.

A reggel kigyulladt püspökladányi épület szomszédságában délután csaptak fel a lángok. A körülbelül száz négyzetméteres családi ház tetőszerkezete és a födém füstölt. Az oltást a helyi hivatásos egységek egy vízsugárral kezdték meg és a tűz továbbterjedésének megakadályozása érdekében kéziszerszámokkal a födémet megbontották. Személyi sérülés nem történt és lakosságvédelmi intézkedésre itt sem volt szükség, mivel ebben a házban sem laktak.

A vasárnapra megérkező viharos időjárás főként Hajdúnánáson tépázta meg a fákat, így lehasadt ágakat, kidőlt fatörzseket távolítottak el motoros láncfűrész segítségével a városi hivatásos egységek.