Orgonasípokkal fizettek

Orgonasípokkal fizettek
© Fotó: Matey István
Debrecen – Az orgona felújítására, újjáépítésére gyűjt a kistemplomi egyházközség.

Hiába van orgonája a Piac utca és a Széchenyi utca sarkon álló Kistemplomnak, a hangszer rossz állapota miatt használhatatlan.

Arról, hogy hogyan jutott el idáig a hangszer Szakács György, a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség lelkipásztora beszélt portálunknak. Elmondta: az orgona megépítésére 1862-ben pályázatot írtak ki. A több terv közül Kiszel Istvánét fogadták el, aki azonban nem tudott rögtön hozzákezdeni a hangszer megépítéséhez, mert a nagytemplomi orgona átépítésével is az ő feladata volt. Az a munka olyan jól sikerült, hogy a város vezetése és a Református Egyház külföldi tanulmányútra küldte az orgonaépítőt, hogy Európa nagyvárosaiban az akkor korszerűnek számító orgonákat tanulmányozza. Kiszel Svájcban, Genfben, a Szent Péter templomban talált egy olyan orgonát, amelyet a Kistemplomban lemásolt.

Fénykor és pusztulás

Kiszel István az ünnepélyes átadás előtt, 1880-ban váratlanul meghalt. Mesterművét így segédje, Docekál József adta át, aki karbantartója, később megkárosítója is lett az orgonának. Több sípsort kivett és értékesített – tudtuk meg Szakács Györgytől.

A hangszer a II. világháborúban komoly károkat szenvedett akkor, amikor oda is betörtek a szovjet katonák és szétszedték, megrongálták. Javítására az egyháznak ezután nem volt pénze, így a mesterek több alkalommal is újabb sípokért cserébe vállalták a munkát. A folyamat a ’80-as évekig tartott, mire olyan állapotba került, hogy már nem lehetett megszólaltatni. A tizenegy nyelvsípsorból, csak kettő maradt. Ha mégis pótoltak valamit, azt rossz anyagokkal tették.

Restaurálás

A felújításra 2003-ban 9 millió forintot tudtak fordítani, ami szinte semmire nem volt elegendő. Az orgona jelenleg a saját szekrényében szétszedett állapotban van, 4–5 ezer sípját a karzaton tárolják.

Azóta különböző pályázatokon többször is igyekeztek pénzt szerezni a célra, de eddig nem jártak eredménnyel. Tavaly két olyan jótékonysági koncertet tartottak, ahol erre néhány százezer forintot gyűjtöttek össze. Jelenleg a hangszer felújítására összesen 12 millió forint áll rendelkezésre, ami a 120 millió + ÁFÁ-ra becsült teljes felújítási költséghez képest elenyésző. Ugyanakkor egy esetleges pályázaton önrésznek talán elég lesz – vélte Szakács György a lelkipásztor. A gyűjtést idén is folytatják, Sárosi Dániel orgonaművész a Kistemplomban mozgatható elektromos orgonán, César Franck művekből négy koncertet is ad a restaurálás érdekében.

Szakács György szerint az orgona felújítása azért is fontos lenne, mert a templom akusztikája kiváló, így szeretnének minél több koncertet, zenei alkalmat ott tartani.

HBN-OCs