ORFK: hibátlan műszaki állapotú helikoptereket vásároltak

Budapest – Kiváló minőségű, hibátlan műszaki állapotban lévő helikoptereket vásárolt, az elérhető legjobb ár-érték arány figyelembevételével a rendőrség – emelte ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

“A rendőrség légirendészeti tevékenyégének ilyen mértékű fejlesztésére 1990 óta nem volt példa” – írta az ORFK, jelezve: a most megvásárolt öt MD-902 típusú helikopter használatával a rendőrség közrendvédelmi, csapatszolgálati, közlekedésrendészeti vízirendészeti, felderítési és kutatási feladatainak végrehajtása “hatékonyabbá válik”.

Korábban ellenzéki képviselők firtatták, hogy közbeszerzés nélkül vett a Belügyminisztérium (BM) öt darab tizenöt éves helikoptert egy cseh cégtől.

Az ORFK közleményében tudatta, hogy a főkapitányság – a BM által biztosított forrásból – öt használt MD-902 típusú helikoptert vásárolt nettó 13,6 millió euróért az European Air Services s.r.o. cseh gazdasági társaságtól. A beszerzési eljárás a védelem terén alapvető biztonsági érdeket érintő, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt áruk beszerzésére, illetőleg szolgáltatások megrendelésére vonatkozó sajátos szabályokról szóló 2004-es kormányrendelet szerinti “hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásrendben folytatták le, tekintettel arra, hogy az érintett haditechnikai eszköz, illetve rendszer, szolgáltatás bonyolultsága, komplexitása ezt indokolttá tette” – hangsúlyozták. A beszerzési eljárás lezárult, a felek a szerződést megkötötték. A szerződés alapján az eladó a helikopterekre egy év garanciát vállal, továbbá az eladó biztosítja Luxemburgban és Csehországban több héten keresztül kilenc helikoptervezető és tíz műszaki szakember “típusátképzését”, ebből négy helikoptervezető oktató-, berepülőpilóta-képzést is kap.

A rendőrség kitért arra is, hogy a vételár nemcsak a helikopterek árát tartalmazza, hanem egy több elemből álló szolgáltatáscsomagot is. Így a szerződés alapján a helikopterekkel együtt többek között hőkamerarendszert, teljes elektronikai támogató és ellenőrző szoftver- és hardverrendszert, továbbá speciális rendőrségi felhasználásra alkalmas berendezéseket és azok rendszereit is megkapták. Továbbá a helikopterek üzemeltetéséhez, javításához szükséges szerszámkészleteket, kiszolgáló eszközöket, szerelő állványokat, pótalkatrészeket is – írta az ORFK, hozzátéve: a gépeket felújítva, átfestve szállítják le a rendőrséghez.

– MTI –