Orbán Viktor: többkulcsos adórendszer, több rendőr és egészségügyi dolgozó kell

Egyszerűbb és a leginkább családbarát adózási rendszert kell megalkotni Magyarországon – mondta a TV2 Tényeknek adott interjújában Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint ebből következik, hogy nem egykulcsos adórendszerben gondolkoznak. Konkrét számokat vagy százalékokat azonban nem tudott mondani, mert – elmondása szerint – nem látják pontosan az ország gazdasági helyzetét, a költségvetés fiktív, nem valóságos számokat tartalmaz.

Orbán Viktor az interjúban beszélt arról is, hogy a most munkában álló orvosokkal és ápolókkal nem lehet megfelelő színvonalon ellátni a betegeket, ezért több egészségügyi dolgozóra van szükség, nagyobb fizetéssel. Rendőrből szintén többre van szükség a politikus szerint. A Fidesz terve, hogy minden településen legyen legalább egy körzeti megbízott és több legyen a kapitányság is.

A nyugdíjakkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy a következő kormánynak nem nyugdíjmodellekben kell gondolkozni, hanem a jelenlegi rendszerről kell beszélni. Azt leszögezte, hogy nyugdíjkorhatár-emelés nem lesz, a Fidesz viszont garanciát vállal arra, hogy a nyugdíjak reálértéke nem fog csökkenni.

A cigányság és a mélyszegénységben élők kérdésével kapcsolatban a Fidesz elnöke azt mondta, hogy nem olyan kezelhetetlen ez a helyzet, mint amilyennek látszik.

Szerinte két dolognak kell teljesülni: a törvényeket mindenki fogadja el és tartsa be, illetve a többség adjon lehetőséget a cigányságnak tanulni és dolgozni.

A Fidesz kormányra kerülése esetén közmunka programokat indítana ennek érdekében, valamint a gazdasági növekedéssel a piac is új lehetőségeket kínálna.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy nem lepi meg, hogy a kormányzati kudarcokkal teli elmúlt évek után az emberek dühösek és radikális választ várnak. Szerinte azonban a radikális jobboldalra szavazni elvesztegetett voksot jelent, mert nem lesz kormányképes erő. Az emberek megoldásokat csak a kormányképes erőtől várhatnak, ez pedig Orbán Viktor szerint a Fidesz-KDNP.

A politikus az interjúban leszögezte, hogy a következő kormánynak nem azért kell majd embereket elszámoltatni, mert bizonyos pozíciókat betöltöttek, hanem azért mert bizonyos döntéseket elmulasztottak. Pozíciókból kiindulni bosszúhadjárat lenne – fogalmazott. Éppen ezért a jogállamiság keretein belül, az ügyek felől képzeli az elszámoltatást.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy miniszterelnök-jelölti vitáról még nem döntöttek, ebben a kérdésben a hivatalos kampány kezdete előtt alakítják majd ki álláspontjukat.