Orbán Viktor pálfordulása

Akt.:
Demonstráció Debrecenben
Demonstráció Debrecenben - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A cívisvárosban is volt tüntetés Angela Merkel német kancellár érkezése előtt.

Orbán Viktor 1992-ben elmondott szavai szerint akkor még hitt a nyugatban, a liberális demokráciában, a sajtó és az egyén szabadságában, az iskolák önrendelkezésében, a társadalmi párbeszédben, a jogegyenlőségben, a versenyben és az átláthatóságban – jelentette ki Káposznyák István, a Magyar Szolidaritási Mozgalom tagja a Kossuth téren kora este tartott tüntetésen. Az Angela Merkel német kancellár érkezése elé szervezett, körülbelül száz érdeklődő előtt tartott rendezvényen úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor bő húsz évvel ezelőtt még úgy gondolta, hogy az állam a legrosszabb gazda, hogy az egyházak dolga az egyházakra tartozik és hitte, hogy a tanult emberfők sokasága segítheti a nemzet boldogulását.

Káposznyák István hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök most ezeknek éppen az ellenkezőjét hirdeti. – Nem gondolom, hogy a szabad népek nagy családja helyett a keleti diktátorok, illiberális demokráciák barátságát kellene keresni – mondta.

A rendezvény főszervezője, Rutz Tamás ehhez azt tette hozzá, hogy Ukrajna példája intő jel kell, hogy legyen számunkra, nem szabad az „orosz medve karjaiba rohan!”

– Az igazi megoldás egy európai Magyarország! Nem szabad bedőlni a nacionalista demagógiának. Európa az egyetlen záloga annak, hogy hazánk nem lesz egy Rákosi stílusú diktatúra. Jelenleg tévúton járunk, melynek végén nem az egymillió szegény országa van, hiszen oda már lecsúsztunk, hanem a tízmillió szegény és a százezer méltóságos úr országa – vélte Rutz Tamás.

HBN