Orbán Viktor évértékelő beszéde

A kormánypártok egy igazságtalanabb világba való visszarendeződés veszélyét és piacellenességet láttak Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjében, az ellenzéki MDF viszont a határozottságot hiányolta a Fidesz elnökének kormánykritikájából.

A szocialista Lendvai Ildikó szerint Orbán Viktor évértékelő beszéde a visszarendeződés veszélyét jelenti egy igazságtalan világba. Az MSZP frakcióvezetője azt mondta: a Fidesz elnöke visszakanyarodást hirdetett egy méltánytalan lakástámogatás felé, ahol csak a nagyjövedelműek kaphatnak sokat, és visszakanyarodást egy igazságtalan gyermektámogatáshoz, ahol a kisjövedelműek nem tudják igénybe venni az adókedvezményeket. A politikus szerint a Fidesz elnöke sokadjára temette az országot, elfeledkezve a valós gazdasági eredményekről.

A már korábban hangoztatott felelőtlen ígéreteken túl semmi új nem derült ki Orbán Viktor piac- és versenyellenes beszédéből – mondta a Független Hírügynökségnek Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke. A párt számításai szerint az ígérethalmaz 1200-1500 milliárd forint hiánynövekedést jelentene. A társadalombiztosítási járulékok és az adók kiesése mellett például nem is kalkulálható az a támogatás, amit a vállalkozásaikhoz gépkocsijukat használók kapnának az autózáshoz. Horn Gábor szerint a felvetett problémákra nem adott választ a Fidesz elnöke, ami azt jelzi, hogy a nagyobbik ellenzéki pártnak nincs valódi programja.

Az MDF egyetért Orbán Viktorral a kormány bírálatában, de sokkal határozottabb kritikára számított – jelentette ki a Független Hírügynökségnek Hock Zoltán. A Fidesz elnöke baloldali válaszokat adott a felvetett problémákra, a kisebbik ellenzéki párt egy baloldali Magyarország újraépítését viszont nem támogatja – közölte az elnökhelyettes. Kifejtette: az MDF konzervatív programot kíván megvalósítani. Nem hisz az állam mindenhatóságában, abban, hogy az állam mindent megold és mindenbe beavatkozik. Ehelyett az öngondoskodás, az egyéni teljesítőképesség támogatására helyezi a hangsúlyt.