Orbán Viktor és Parragh László megállapodtak

Orbán Viktor és Parragh László megállapodtak
Budapest – „Az európai uniós csatlakozás óta Magyarország az egyetlen, ahol csökkent az egy főre jutó vásárlóerő” – ezt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke jelentette ki a Kamara gazdasági évnyitóján Budapesten.

A leszakadás okai

Az elnök három okkal magyarázta azt, hogy felzárkózás helyett leszakadás lett Magyarország sorsa. Az első, hogy a konvergenciaprogram kizárólag fiskális szemlélettel közelített a problémákhoz, és csak rövid távon volt képes megoldásokat kínálni.

A második, hogy Magyarország az uniós forrásokat úgy használta fel, mint egy fejlett ország, nem pedig úgy, mint egy fejlődő. Sok településen van díszkivilágítás, de az önkormányzatoknak nincs pénzük arra, hogy a kiégett izzókat pótolják. A harmadik, és talán legnagyobb probléma az, hogy a nagy ellátórendszerek átalakítása elmaradt.

Parragh László szerint, a mostani gazdaságpolitikai pálya nem fenntartható, mert kizárólag fiskális egyensúlyra törekszik, miközben a növekedés elmarad.

Orbán ajánlata

„A kapitalizmusra a piaci spekuláció jelenti a legnagyobb veszélyt, ugyanis nincs benne hozzáadott érték, csupán a meglévő értékeket csapolja meg” – ezt már Orbán Viktor,a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöke mondta előadásában. A politikus bírálta a pénzkapitalizmust, melynek csak a jelen számít, a jövő nem.

– Vegyük észre, hogy a világgazdaságban azok a térségek erősek, ahol termelés van. Ez, ugye ma inkább keletre igaz, tehát mondhatjuk, hogy „ma a világgazdaságban keleti szél fúj”. Orbán Viktor kijelentette: a gazdaság nem működhet úgy, mint egy kaszinó, ahol órák alatt vagyonokat lehet nyerni vagy bukni, munka nélkül.

Beszéde végén a Fidesz elnöke együttműködési megállapodást ajánlott a Kamarának, arra az esetre, ha kormányra jutnak. „Amennyiben mi kerülünk kormányra, készítsük el közösen a kormányprogram gazdaságpolitikai fejezeteit – kínálta.

A rendezvény végén Orbán Viktor és Parragh László az együttműködésről közös nyilatkozatot írt alá, miszerint az aláírók célja a gazdaság talpraállítása, a munkahelyek megvédése, a kis- és közepes vállalkozások támogatása, valamint hazánk versenyképességének a javítása.