Orbán Viktor beszédet mond a Zsidó Világkongresszus megnyitóján

Budapest, 2013. április 23., kedd (MTI) – Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) megnyitóján jövő vasárnap Budapesten. A háromnapos kongresszuson, amelyen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt, felszólal Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke és Guido Westerwelle német külügyminiszter is – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Mint írták, a WJC 14. plenáris ülésén megvitatják a zsidóságot globálisan érintő témákat, “a neonáci pártok előretörésének egyre aggasztóbb ügyét és a közel-keleti helyzetet”.

A közlemény idézi a WJC elnökének, Ronald S. Laudernek a szavait: “A plenáris ülés jó lehetőség lesz arra, hogy a világ zsidósága közösen hallassa a hangját és ügyeket vitasson meg. Találkozzunk Budapesten, amelynek nagyszerű zsidó történelme és élő közössége van!”

Beszámoltak arról, hogy az eseményt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz), a magyarországi zsidóság hivatalos képviseleti szervével közösen rendezik.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke a kommüniké szerint azt mondta: az, hogy a Zsidó Világkongresszus a plenáris ülését Budapesten tartja, “egyben azt szimbolizálja, hogy szolidaritást vállalnak a magyarországi zsidó közösséggel, amelynek az utóbbi években egyre erősödő antiszemitizmussal kellett szembenéznie”.

A WJC száz ország zsidó közösségeit képviseli kormányoknál, parlamenteknél és nemzetközi szervezetekben. A plenáris ülés a világkongresszus legfőbb döntéshozó szerve, amely négyévente ülésezik, és megválasztja vezetőségét.

– MTI –