Orbán Pekingben – Stratégiai jelentőségű kulturális együttműködés

Peking, 2014. február 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a hivatalos kínai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök (b) beszédet mond a Kínai Társadalomtudományi Akadémián Pekingben 2014. február 13-án.
Peking, 2014. február 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a hivatalos kínai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök (b) beszédet mond a Kínai Társadalomtudományi Akadémián Pekingben 2014. február 13-án. - © MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna
Peking, 2014. február 13., csütörtök (MTI) – Magyarország történelmi léptékekben tekint a kínai-magyar kapcsolatokra – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a pekingi Magyar Kulturális Intézet évadnyitó ünnepségén.

Kína és Magyarország kapcsolatán belül a magyar kabinet stratégiai jelentőséget tulajdonít a kulturális együttműködésnek – mondta a kormányfő a három hónappal ezelőtt megnyílt kulturális intézetben, amely a Zaha Hadid által tervezett Galaxy Soho nevű épületegyüttesben, a modern Peking egyik legemblematikusabb épületében kapott helyet.

Kifejtette: a kínai-magyar barátságot nem Kína gazdasági sikerei mozgatják, Magyarország ugyanis nem akkor lett Kína barátja, nem akkor fejezte ki elismerését a kínai nép iránt, amikor az ázsiai állam a világgazdaság meghatározó országává vált, hanem még hosszú évtizedekkel azelőtt.

“Ez a tény önmagában is arról vall, hogy a kínai-magyar kapcsolatok szívből fakadnak, kölcsönös szimpátiára épülnek, és a magyar nép részéről mindenképpen a kínai történelmi, szellemi-kulturális teljesítménynek szólnak elsősorban” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a magyar kultúra bővelkedik olyan – különösen zeneművészeti – alkotásokban, amelyek témája vagy maga Kína, vagy hozzá kapcsolódik, és ezeket Magyarország örömmel mutatná be kínai közönségnek, amit Li Ko-csiang kormányfő is támogatásáról biztosított.

Caj Vu kulturális miniszter a rendezvényen azt mondta, mindig is fontosnak tartották a magyar kulturális kapcsolatok fejlesztését, hiszen a két ország gazdag kulturális hagyományokkal rendelkezik. Szorgalmazta egyúttal, hogy közvetlen összeköttetés alakuljon ki a két ország művészeti intézményei között.

Az ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Pro Cultura Hungarica díjat adott át Claudia Jang zongoraművésznek, ezzel ismerve el a magyar zenei kultúra terjesztéséért végzett munkásságát.

A ceremónia után Orbán Viktort a kínai fővárosban tanuló magyar ösztöndíjas diákok és kínai magyarszakos hallgatók kérdezték az intézetben.

A tavaly november 13-án megnyílt, Buslig Szonja Andrea sinológus-régész vezette pekingi Magyar Kulturális Intézetben iroda, tanterem, olvasósarok, továbbá kamarakiállítások, koncertek rendezésére alkalmas kávézó kapott helyet. Az intézmény feladata a magyar kultúra közvetítése, sokrétűségének feltárása.

Orbán Viktor háromnapos hivatalos kínai látogatása pekingi idő szerint csütörtök kora este ér véget, amikor fogadja őt az Országos Népi Gyűlés, azaz a törvényhozás épületében Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke és Csang Tö-Csiang, az Országos Népi Gyűlés állandó bizottságának elnöke.

– MTI –