Orbán: nyilvános eljárási rendszerben születnek a döntések

Akt.:
Debrecen, 2015. május 18. Orbán Viktor miniszterelnököt (k) fogadja Papp László, Debrecen polgármestere (b) és Kósa Lajos országgyűlési képviselő (j) a városháza mellett 2015. május 18-án. A kormányfő a Modern városok program keretében látogatott Debrecenbe.
Debrecen, 2015. május 18. Orbán Viktor miniszterelnököt (k) fogadja Papp László, Debrecen polgármestere (b) és Kósa Lajos országgyűlési képviselő (j) a városháza mellett 2015. május 18-án. A kormányfő a Modern városok program keretében látogatott Debrecenbe. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Budapest, 2015. május 18., hétfő (MTI) – Nyilvános eljárási rendszerben születnek a kormány döntései; egy bizonyos értékhatár felett minden pályázati döntésnek át kell mennie a fejlesztési kabineten – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a kormány döntési mechanizmusait firtató kérdésre hétfőn Debrecenben.

A kormányfő azt hangsúlyozta, hogy van egy kormányhatározat, amely ezeket a kérdéseket rendezi, “nincs mit fölfedezni és nincs mit leleplezni”.

A kormány fejlesztési kabinetjének – amelynek a miniszterelnök, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a nemzetgazdasági miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter a tagja – az a felelőssége, hogy egy bizonyos értékhatár felett minden meghozott döntés átmenjen rajta. “Mi nem választunk ki semmit” – szögezte le, hozzátéve: ez egy szabályos, az Unió által jóváhagyott, leírt rend, semmi rendkívüli nincs benne. Meglepődnék, ha más országokban máshogyan történne – fogalmazott Orbán Viktor, aki azt hangoztatta: a felelősséget a kabinetnek kell viselnie a nemzetgazdasági jelentőségű döntésekért.

A miniszterelnököt kérdezték a homofóbia-ellenes világnapról is. Azt felelte, hogy Magyarország alapvetően tradicionális értékeken áll, toleráns ország, ugyanakkor a tolerancia nem azt jelenti, hogy “tőlünk különböző életfelfogásokat azonos szabályozás alá vonnánk”. A tolerancia türelmet, együttélési képességet jelent, a magyar alkotmány ezen az alapon áll, s világosan különbséget tesz a férfiak és a nők között létrejött házassági kapcsolat és az attól eltérő együttélési formák között. Ezt meg fogjuk tartani – szögezte le Orbán Viktor.

Azt is mondta: hálás a homoszexuálisok közösségének, hogy nem azt provokatív magatartást folytatja, amivel számos európai országnak meg kell küzdenie és pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amit szeretne. Kijelentette: az érintettek Magyarországon biztonságban vannak, megkapják az őket megillető tiszteletet, s a külföldiek sem érzik ebből a szempontból veszélyes városnak Budapestet.

Fontosnak nevezte a jó együttélést, megjegyezve: ha bármelyik irányba elmozdulna ez a rendszert, akkor a mostani békés, nyugodt egyensúly-állapot megszűnne. Ez senkinek nem érdeke – tette hozzá.

– MTI –
hirdetés