Orbán az IIF tanácskozásán

Bécsbe látogatott pénteken Orbán Viktor. A miniszterelnök a nemzetközi pénzügyi intézet tanácskozásán vett részt, ahol felszólalásában hangsúlyozta: a pénzügyi szektor megadóztatása fájdalmas, de szükséges lépés.

Orbán Viktor a tanácskozáson a pénzügyi szektor megadóztatásáról szólva elmondta: vannak még részletek, amikről tárgyalni kell. Ilyen például az ütemezés, vagy a teher mértéke is. Mint mondta: a pénzügyi szektornak látnia kell, hogy a kormány hajlandó és képes tárgyalni. Mint mondta, ez egy három évre szóló átmeneti helyzet.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: Európa mindig akkor volt erős, amikor talált egy nagy közös célt, amely olyan energiákat szabadított fel, amelyeket a fejlődés és a növekedés szolgálatába tudott állítani. Szerinte a mostani nagy közös célnak a demográfiai hanyatlás megállításának kell lennie. Szerinte arra kell törekedni, hogy Európa képes legyen saját magát fenntartani, mind demográfiai, mind pedig munka szempontjából. Ehhez pedig a családok megerősítése, a családi alapú vállalkozások támogatása szükséges. Egy olyan gazdasági rendszert kell létrehozni, amelyben a munkahelyek száma jelentősen nő, és nő a népesség is.

Orbán Viktor Közép-Európát mint a legígéretesebb régiót említette. Szerinte Magyarország felelős azért, hogy a válság után ismét magára találó térségnek milyen perspektívái lesznek. Szerinte ha Magyarország gyenge, akkor a régió sem lehet hatékony.

A kormányfő kifejtette: Magyarországnak nincs vesztegetni való ideje. Görögország ugyanis ott hibázott, hogy hosszú idő telt el a helyzet felismerése és a cselekvés között. Ez idő alatt pedig a piacok és állampolgárok bizalma megingott. Hangsúlyozta: Magyarországnak meg kell tartania az állampolgárok és a külföld bizalmát. Mint mondta, a költségvetési számok nem bíztatóak, de az örökölt hiánycélt mindenképpen tartani kell. A miniszterelnök hangsúlyozta: a válságot nem úgy kell kezelni, hogy a válságjelenségeket felszámoljuk, hanem ki kell használni a válság adta lehetőségeket. Vagyis úgy kell változtatni, hogy az ne csak rövid, hanem hosszú távon is hatékony legyen.

– Független Hírügynökség –