Optimisták lehetnek a bankok

Budapest – A lakossági hitelezés iránti kereslet támogathatja a növekvő hitelállományt.

Ugyan a magyar bankok középtávú jövedelmezősége elmarad régiós társaikétól, azonban tovább javult a bankrendszerrel és a banki szolgáltatásokkal kapcsolatos attitűd, így a növekedés lakossági hitelezési folyamatai támogatottak.

A mérleg nyelve

Egyebek mellett ez derül ki a Deloitte nyolc közép-európai ország 2018-ig előre jelzett bankpiaci kilátásait összegző felméréséből, valamint a lakossági várakozásokat vizsgáló BankIndex kutatásából. Növekvő mérlegfőösszeg és hitelezés, pozitív tartományba kerülő jövedelmezőség, javuló eszközminőség, ami a nem teljesítő hitelek arányának csökkenését is eredményezi, illetve egy sávon belül ingadozó, de viszonylag stabil költség-jövedelem mutató – bár a korábbi évekhez képest pozitív képet mutatnak a magyar banki folyamatok, a régión belül Magyarország bankpiacának teljesítménye a legtöbb területen elmarad közép-európai társaiétól. A régió egészét nézve, hitelezés tekintetében ugyanis az alacsony kamatok következtében növekvő trendet figyelhetünk meg: a régiós hitelállomány éves növekedése 2015-ben az egész közép-európai régióban 3,4 százalékot tett ki, és 2018-ban várhatóan 5 százalékra lesz képes emelkedni.

Egyelőre stagnál

Demeter Ákos, a Deloitte Zrt. partnere kiemelte: A régiós eredményekkel összevetve azt láthatjuk, hogy Magyarországon 2016-ban stagnál a hitelállomány. A vállalati szektornak nyújtott hitelek változása meghaladja a lakossági hitelek alakulását, a lakossági hitelezésen belül pedig a nem jelzálogtípusú hitelek növekedése a meghatározó, a portfóliótisztítást követően 2018-ig mégis folyamatosan emelkedő, végül 2,5 százalékot elérő növekedésre számítunk.

HBN

Címkék: , ,hirdetés