Opten: Tovább romlott az építőipar helyzete

Májusban ismét meglódult a csődök száma az építőiparban, sőt, az egy évvel korábbihoz képest gyorsult a leépülési folyamat – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató keddi tájékoztatójából.

A felszámolások aránya nagyon magas, de gyorsan nő az új cégek száma is.

Az áprilisi megtorpanás után májusban gyorsult az építőiparban az új felszámolások számának növekedése. Az idei ötödik hónapban összesen 342 cég ellen indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez 32-vel több, mint áprilisban – áll az Opten elemzésében. Az egy évvel korábbinál 31-gyel több építőipari vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást a hitelezők májusban; a növekedés egy év alatt 9,9 százalékos volt.

Átmenetinek bizonyult az áprilisi javulás

Az ágazat továbbra is rosszabb helyzetben van, mint a gazdaság egésze, az átlagosnál még mindig gyorsabban nőtt a csődök száma. Ahogy a gazdaság egészében, úgy az építőiparban is csak átmenetinek bizonyult az áprilisi javulás. Az Opten adatai szerint az év eddig eltelt időszakában még mindig 12 százalék feletti az új csődök számának növekedése az építőiparban.

A végelszámolások sokkal gyorsabban nőttek, mint az országos átlag, ami kedvező is lehet, ha életképtelen cégek tulajdonosai döntenek a megszűnés mellett. Májusban 210 végelszámolás indult , ami 71-gyel több a tavaly májusi számnál. Egy év alatt a növekedés 51 százalékos volt – szemben az egyébként ugyancsak magas, 23,4 százalékos nemzetgazdasági átlaggal.

Májusban 450 új építőipari vállalkozást alapítottak, ez 23,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban, miközben a nemzetgazdasági átlag 6,8 százalékos volt. Az építési főszezon beindulásával tehát számos új építőipari cég alakult cég alakul. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint azonban nem könnyű szétválasztani a valós cégeket és a “csődlovagok” vállalkozásait.

– Független Hírügynökség –